Verlies raakt Italie in de ziel

TURIJN, 4 juli De uitschakeling van Italie op het wereldkampioenschap voetbal door Argentinie, via strafschoppen, is een nationaal drama zoals het land lang niet meer heeft gekend. Twee sportkranten hadden vanmorgen dezelfde paginabrede kop, tekenend voor de algemene verbijstering: 'Italie neeee'. De presentatoren van de ontbijt-tv begonnen vanmorgen met de mededeling dat ze er helemaal geen zin in hadden. De kater is enorm. Jaren naar de WK-finale toegeleefd, en nu ligt Italie eruit. Een enkeling roept nog: 'Forza Italia, op naar Bari', waar de wedstrijd om de derde plaats wordt gespeeld, maar het klinkt bijzonder mat. Voor de meeste Italianen is het WK voorbij.

Somber staan de mensen hun koffie in de bars te drinken, somber bladeren ze de sportpagina's door, somber proberen deskundigen op de ontbijt-tv en voor de radio een verklaring te zoeken voor deze ramp, die de natie in haar ziel treft. Verontwaardiging is er niet, alleen verbijstering en af en toe wat verbittering.

Wij zijn niet bestolen, we hadden alleen de pech dat Argentinie voor het eerst op deze WK een goede wedstrijd heeft gespeeld, schreef de Gazetta dello Sport. Om de moed erin te houden wordt geschreven dat Italie niet een wedstrijd heeft verloren, slechts een doelpunt tegen heeft gekregen, maar er is niemand die daar nog veel om geeft.

Veel beschuldigende vingers waren er vanochtend niet, en die er zijn wijzen naar trainer Vicini. Waarom moesten Baggio en Schillaci uit elkaar worden gehaald, waarom de gok met Vialli in de basis genomen? Bijgelovigen zeggen dat dat door de getallen komt. Donadoni die als eerste een strafschop miste, speelde met nummer 17, en de Azzurri speelden voor de zeventiende keer in Napels. En in Italie, vooral in het zuiden, is nummer 17 wat elders nummer 13 is.

De droom is voorbij, en Italie zal de komende dagen nog vaak moeten slikken, zoals de commentator die gisteravond een samenvatting van tekst voorzag af en toe een brok in zijn keel kreeg. Slikken wordt het vooral op zondag, op het moment dat Matthaus, Maradona of misschien wel Lineker in het Olympisch Stadion in Rome de wereldbeker omhoog heft. Want daar hebben ze het stadion niet zo mooi voor verbouwd.

Pag.9: Verslagen/ Reacties/ Voorbeschouwingen/ Geweld in Buenos Aires

    • Marc Leijendekker