Transportbedrijf Wassing naar Japanse rederij; Mitsui's Europese ambities

ROTTERDAM, 4 juli Mitsui OSK Lines, een van de grootste Japanse rederijen, heeft het Tilburgse transportbedrijf Wassing overgenomen en studeert op de haalbaarheid van een groot distributiecentrum in Tilburg. Dit heeft directeur H. Plantinga van Wassing vanochtend bevestigd. Wassing maakt volgens de directeur een omzet van 100 miljoen gulden en telt ongeveer 270 werknemers, van wie er zo'n 200 in Tilburg werken. De familie Wassing wilde van het gelijknamige transportbedrijf af omdat ze de financiering van de noodzakelijk geachte expansie niet kon opbrengen.

De Japanners willen van Wassing 'een groot Europees distributiebedrijf' maken en zouden bereid zijn daar veel geld in te steken. Hoeveel voor Wassing is betaald, wilde Plantinga niet zeggen. De onderneming maakte in 1986 en 1987 een moeilijke periode door, maar haar winst groeit nu weer.

Mitsui OSK Lines is onderdeel van de Mitsui-groep. De rederij verzorgt het overzeese transport naar Europa voor grote Japanse bedrijven als Sony, Nissan, Honda, Fuji en Ricoh. Mitsui OSK Lines wil deze activiteit de komende jaren flink uitbreiden. De overneming van Wassing is volgens Plantinga de eerste stap in de opzet van een groot Europees logistiek netwerk.

De contracten voor de koop van Wassing zijn gisteren getekend. Ook burgemeester Brokx, die zich inspant om Japanse bedrijven naar zijn stad te halen, was van de partij. Mitsui OSK Lines is niet het eerste Japanse bedrijf dat in de regio Tilburg neerstrijkt. Fuji en Ushio gingen de rederij voor en binnenkort komt ook TTK, dat een gezamenlijke onderneming met Philips opzet voor de ontwikkeling en fabricage van 'geintegreerde bedieningsblokken'. Plantinga kon vanochtend niet zeggen hoe groot het distributiecentrum moet worden dat de Japenners eventueel in Tilburg willen opzetten. Een haalbaarheidsstudie wordt op dit moment uitgevoerd en zal nog voor het einde van het jaar worden afgerond. Daarna moet een definitief besluit vallen. De Japanners hebben in Tilburg twee lokaties voor het nieuwe bedrijf in gedachten. Ze hebben al een optie op de grond genomen.

Mogelijk is het te bouwen distributiecentrum alleen voor Fuji bestemd, het enige Japanse bedrijf dat zowel Mitsui OSK Lines als Wassing bedienen. De Japoanse delegatie die gisteren in Tilburg op bezoek was sloot echter niet uit dat het ook ruimte zal bieden voor andere klanten van Mitsui OSK Lines.