Steffi Graf betreurt uitschakeling van Seles op Wimbledon

LONDEN, 4 juli Steffi Graf liep gistermiddag zichtbaar teleurgesteld door het hoofdgebouw van het Wimbledon-complex. Het betrof niet haar overwinning op de Tsjechoslowaakse Jana Novotna in de kwartfinales van de open Engelse tenniskampioenschappen, maar juist de nederlaag van Monica Seles tegen Zina Garrison. Hierdoor liep Graf de mogelijkheid mis voor een revanche in de halve-eindstrijd tegen de 16-jarige Joegoslavische, die haar twee maanden geleden nog vernederde in de finale van het toernooi in West-Berlijn en meer recent in het slotduel van Roland Garros.

Monica Seles vocht een verbeten duel uit met de 26-jarige Garrison, verkreeg bij de stand 7-6 en 30-40 op de service van de Amerikaanse zelfs een matchpoint, maar verloor uiteindelijk toch met 6-3, 3-6 en 7-9. De gehele partij was er eigenlijk geen duidelijke winnares aan te wijzen, al bleek Garrison in de slotfase over meer kracht te beschikken. Voor Wimbledon liet Seles al enige onzekerheid blijken over haar kwaliteiten op een grasbaan, maar de slechts 39 minuten waarin zij in de vierde ronde Ann Henricksson (6-1, 6-0) van de baan veegde, deed veel vermoeden voor de kwartfinale. 'Garrison wist mij echter steeds goed achterin te houden met agressief spel. Mijn service was niet sterk en iemand die een matchpoint weet te weerstaan heeft naar mijn mening toch verdiend gewonnen', aldus Seles die vorig jaar nog een ietwat gebrouilleerde relatie met Garrison onderhield, nadat zij de Amerikaanse op Roland Garros voor het begin van een partij uit vriendelijkheid een bosje rozen had aangeboden. Maar dat gebaar viel destijds niet in goede aarde.

Geen antwoord

De in Londen als vijfde geplaatste Garrison loofde na afloop Seles, van wie zij voorts de overtuiging heeft dat zij de toekomstige nummer een van de wereldranglijst wordt. 'De eerste set was daarvan een goed voorbeeld. Ik wist niet wat me overkwam. Af en toe zag ik in een flits de bal voorbij vliegen. Daar had ik geen antwoord op. Als je zelf harder gaat slaan, zijn haar returns nog harder.' Garrison ontmoet in de halve finale Steffi Graf, die gisteren in de eerste set nog enkele aanloopmoeilijkheden ondervond tegen de door Betty Stove getrainde Jana Novotna, maar in de tweede reeks geen enkele twijfel liet bestaan over de uitslag: 7-5, 6-2. 'Het is jammer dat ik Seles nu misloop. Ik denk dat ik goede kansen had, al was het duel tegen Novotna daar geen goed voorbeeld van. Ik speelde aanvankelijk te gehaast en dat had bijna een averechts effect.' Martina Navratilova treft vrijdag in de halve-eindstrijd de Argentijnse Gabriela Sabatini, die een ronde verder kwam via een zwaar bevochten zege op de Sovjet-speelster Natalia Zvereva (6-2, 2-6, 8-6). De 33-jarige Navratilova liet dit jaar wederom Roland Garros lopen in haar jacht op de negende Wimbledon-titel. Thans houdt zij het record samen met Helen Wills-Moody, maar Navratilova legt al twee jaar een enorme wilskracht aan de dag het record alleen in handen te nemen. Gisteren versloeg zij de Bulgaarse Katerina Maleeva met 6-1, 6-1 in 47 minuten. In Londen heeft zij dit jaar nog geen set afgestaan.

Gespannen

Tegen deze achtergrond is een vergelijking tussen Navratilova en Ivan Lendl niet vreemd. De Amerikaanse Tsjechoslowaak heeft zich de afgelopen vier maanden louter op grastennis gericht, maar maakt, naarmate de eindfase van Wimbledon nadert, een steeds gespannener indruk. Tegen de Oostenrijker Antonitsch verloor Lendl gisteren in de vierde ronde de eerste set met 6-3 en liep hij zoals gebruikelijk in dergelijke momenten radeloos over de baan. Lendl won uiteindelijk het vervolg met 6-4, 6-3, 6-4 en komt in de kwartfinale uit tegen de Amerikaan Brad Pearce. Na afloop klaagde hij over de steeds wisselende grascondities, maar dat maakt Wimbledon sinds 1877 juist tot een specifiek lastig evenement.

    • Bert Regeer