Soeharto praat met Thai over Cambodja

BANGKOK, 4 juli De Indonesische president Soeharto reist vrijdag naar Bangkok om met de Thaise premier Chatichai Choonhavan te praten over de kwestie Cambodja. Het is de eerste maal dat het Indonesische staatshoofd zich persoonlijk inspant voor deze zaak.

Soeharto zal met Chatichai praten over 'regionale en bilaterale kwesties', aldus een woordvoeder van de Thaise regering, die eraan toevoegde dat Cambodja het belangrijkste gespreksonderwerp zal zijn. Indonesie poogt al enkele jaren via diplomatieke weg een oplossing te vinden voor Cambodja, waar een coalitie van drie verzetsbewegingen vecht tegen de pro-Vietnamese regering in Phnom Penh, maar tot nu toe zonder succes. Intussen heeft de grootste van de drie verzetsgroepen, de Rode Khmer, gezegd dat het voor een vreedzame oplossing van de burgeroorlog is. De Rode Khmer heeft via de radio een vredesvoorstel gedaan, waarin opname van een eigen vertegenwoordiger in een nationale raad en toezicht van de Verenigde Naties bij het houden van vrije verkiezingen centraal staat. De Rode Khmer weigerde vorige maand in Tokio een overeenkomst over een staakt-het-vuren van premier Hun Sen en prins Norodom Sihanouk, leider van een andere verzetsgroep, te ondertekenen. 'Tokio' was geen vredevoorstel maar een oorlogsplan', aldus een woordvoerder van de Rode Khmer.

Veel waarnemers twijfelen aan de goede bedoelingen van de Rode Khmer, die tussen 1975 en 1979 tijdens hun maoistisch schrikbewind meer dan een miljoen mensen de dood indreven. De Rode Khmer-strijders zouden de laatste weken vorderingen hebben gemaakt op het slagveld en volgens Westerse diplomaten bezig zijn met een 'goodwill'-campagne onder de bevolking. Ondanks hun vroegere terreur sluiten de diplomaten niet uit dat een belangrijke minderheid van de Cambodjanen de Rode Khmer steunt.

(AP, Reuter, UPI)