Schiedamse kerk verheven tot basiliek

ROTTERDAM, 4 juli Het Vaticaan heeft de St. Liduinakerk in Schiedam verheven tot basiliek. Kardinaal Eduardo Martinez, prefect van de congregatie voor de sacramenten, heeft dit meegedeeld aan bisschop R. Ph. Bar van Rotterdam.

De eretitel basiliek is de kerk onder meer verleend wegens de bouwstaat en de functie als bedevaartskerk. Pastoor P. M. Vismans is erg verheugd over de 'waardigheid' die zijn kerk werd toebedacht en de daaruit voortvloeiende 'bijzondere verbondenheid met de heilige vader'. De neo-gotische kerk, die tussen 1878 en 1881 werd gebouwd naar een ontwerp van E. J. Margry, is genoemd naar de heilige Liduina (1380-1433). Zij was een Schiedamse vrouw die op 15-jarige leeftijd bij het schaatsen op het ijs viel en daarbij een rib brak. Dit was het begin van een ziekbed van 38 jaar waarin Liduina werd getroffen door een bijna onwaarschijnlijk aantal ziektes. Na een periode van opstand tegen haar lot raakte zij met hulp van haar geestelijk leidsman doordrongen van het 'mysterie van het lijden en de dood'. Zij werd door veel mensen bezocht, die troost en moed putten uit het waardige lijden van Liduina. De vrouw werd het symbool van een nieuwe geestelijke opleving. Na diverse omzwervingen tijdens de reformatie is haar grafsteen nu in de Liduinakerk terechtgekomen. Dit jaar wordt het honderdjarig jubileum van de officiele heiligverklaring van Luduina gevierd.

De kerk, met als beroemdste parochiaan de rooms-katholieke volksschrijver Gerard Reve, heeft inmiddels de status van rijksmonument en wordt voor acht miljoen gulden gerestaureerd. Een paar jaar geleden was er nog sprake van dat de kerk zou worden afgebroken. Pastoor Vismans reist in september met een aantal parochianen naar Vaticaanstad en hoopt de paus dan te kunnen bedanken voor de toekenning van de eretitel. De Liduinakerk is de vijftiende kerk in Nederland en de eerste in het bisdom Rotterdam die de eretitel basiliek mag voeren.(Foto NRC Handelsblad/ Vincent Mentzel)