Roemenie: geen doden bij acties mijnwerkers

BOEKAREST, 4 juli De mijnwerkers, die midden vorige maand twee dagen lang in het centrum van Boekarest hebben ingeslagen op opposanten of vermeende opposanten van de regering, hebben niemand gedood. Dat staat in een verklaring, gisteren uitgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken in Boekarest. Volgens de verklaring waren de zes slachtoffers die bij het geweld van vorige maand zijn gevallen al dood voordat de mijnwerkers op 14 juni in Boekarest aankwamen om er op verzoek van president Iliescu de orde te herstellen. Drie van de slachtoffers vertoonden schotwonden, hetgeen sommigen in Roemenie heeft verleid tot de conclusie dat ze door de veiligheidsdienst van het nieuwe bewind zijn gedood. Volgens de verklaring van gisteren is dat echter niet mogelijk, aangezien de veiligheidsdienst niet over scherpe munitie zou hebben beschikt. Het ministerie hield het er gisteren op dat de zes door 'extremistische elementen' om het leven zijn gebracht.

In de verklaring staat verder dat 177 mensen nog in hechtenis zitten en dat van 83 van hen inmiddels vast staat dat ze voor de rechter worden gebracht op beschuldiging van het gebruik van geweld. Om wat voor gevangenen het gaat werd niet meegedeeld. Wel werd gesteld dat onder de 101 tijdens of direct na de onrust aangehouden personen zich 77 werklozen bevonden, zeventien scholieren, een student en zes intellectuelen.

President Iliescu heeft zich gisteren bij de installatie van de nieuwe Roemeense regering uitgesproken voor wederzijds begrip tussen de diverse politieke groeperingen in Roemenie. Hij prees het programma van de regering, dat voorziet in een overgang naar een vrije markteconomie. Volgens Iliescu kunnen 'alle sociale groepen en politieke krachten' niets anders doen dan zich achter dat programma te stellen. (Reuter, AP)