Rampgebied een belangrijke etappe in de Haj

Reddingswerkers voeren de lijken weg van pelgrims die maandag omkwamen toen paniek uitbrak in een tunnel tussen de Saoedische heilige stad Mekka en het naburige Mina. In totaal 1.426 pelgrims van de twee miljoen die naar het gebied zijn gekomen voor de Haj, de jaarlijkse grote islamitische pelgrimstocht kwamen om het leven, zo maakte de Saoedische minister van binnenlandse zaken prins Nayef ibn Abdulaziz, gisteren bekend, 36 uur na de ramp. Tot dan hadden de Saoedische autoriteiten zich beperkt tot een condoleantieboodschap van koning Fahd, waarin deze de ramp aan het noodlot toeschreef. Mina is een belangrijke etappe in de Haj. Eerst komen de pelgrims er op weg naar de berg Arafat, waar Mohammed zijn laatste preek zou hebben uitgesproken, en op de terugweg naar Mekka nog een keer, en dan drie dagen en drie nachten. Het eerste oponthoud is facultatief geworden, het tweede verplicht. Dan moeten de pelgrims de drie zuilen stenigen die de Duivel voorstellen, en vervolgens een dier offeren ter herinnering aan Abraham die zijn zoon Ismael ten offer aanbood. Honderden miljoenen moslims in de hele wereld doen hen dit na: het is het Offerfeest, de Eid al-Adha. (AFP, AP, Reuter)