Raad van Europa wil parlement van de CVSE worden

INNSBRUCK, 4 juli De Raad van Europa wil de 'parlementaire vleugel van de CVSE worden'.

Dat heeft de voorzitter van de Assemblee van de Raad, Anders Bjorck, gisteren meegedeeld aan het slot van de parlementaire zomerzitting in Innsbruck. De Raad van Europa zal op 26 en 27 september in Straatsburg een debat over de betrekkingen met de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa houden waarvoor parlementaire vertegenwoordigers van alle 35 landen van de CVSE worden uitgenodigd.

Tijdens de zitting van de parlementaire vergadering in Innsbruck is aan Bulgarije de status van gastlid van de Raad van Europa toegekend. Over een gastlidmaatschap van Roemenie is nog geen beslissing genomen. In september wordt daarover in Straatsburg verder gesproken, aldus Bjorck.

Over het verzoek van Hongarije, Polen, Tsjechoslowakije en Joegoslavie, die al een speciale gaststatus bezitten, om tot de Raad van Europa te mogen toetreden zei Bjorck dat de inwilliging daarvan vooral afhangt van het antwoord op de vraag hoe de politieke situatie in die landen zich ontwikkelt. Over het verzoek van Hongarije kan in november beslist worden. Joegoslavie zal officieel het machtsmonopolie van de communistische partij moeten afschaffen voordat toetreding van dit land mogelijk is. (DPA)