President van Liberia bereid af te treden, rebellen rukkenop

MONROVIA, 4 juli De Liberiaanse president Samuel Doe is bereid af te treden mits er waarborgen zijn voor zijn eigen veiligheid en die van zijn Krahn-stam. Dit hebben diplomaten gisteren gemeld. Het rebellenleger van Charles Taylor zegt nu driekwart van de hoofdstad Monrovia in handen te hebben.

Naaste medewerkers van Doe drongen gisteren aan op zijn aftreden, nadat de rebellen Monrovia waren binnengedrongen. De Amerikaanse regering heeft zich bereid verklaard Doe te helpen indien hij zijn land wil verlaten, terwijl een aantal Afrikaanse landen, waaronder Nigeria en Togo, de Liberiaanse president politiek asiel willen verlenen

In Monrovia zelf wordt niet gevochten, maar ongeorganiseerde groepen plunderen winkels, beroven mensen en schieten vanuit auto's. In een voorstad en bij de haven van Monrovia zijn wel gevechten gaande. Westerse diplomaten menen dat de rebellen bezig zijn zich te hergroeperen rondom Monrovia en wachten op versterking van buiten de stad. Enkele duizenden rebellen zouden onderweg zijn naar de hoofdstad. Westerse waarnemers zeggen te vrezen dat het rebellenleger zich in de hoofdstad zal wreken op Doe's Krahn-stam voor het bloedbad dat regeringstroepen eerder aanrichtten onder leden van de Gio- en Mano-stammen. De rebellen zijn veelal lid van laatstgenoemde stammen.

Samuel Doe kwam in 1980 aan de macht door een staatsgreep. Charles Taylor was een tijd lang zijn naaste medewerker maar ontvluchtte Monrovia toen hij werd beschuldigd van verduistering. De rebellen hebben nu het grootste gedeelte van Liberia in handen, waaronder ook een rubberplantage die van groot economisch belang is voor het land. De Verenigde Staten zijn buitengewoon bezorgd over de situatie in Liberia. Voor de Liberiaanse kust, nabij de haven van Monrovia, liggen al wekenlang vier Amerikaanse oorlogsschepen voor anker om, indien nodig, 800 Amerikaanse burgers te evacueren. Enkele honderden Amerikanen verlieten de afgelopen weken het land al. (AP, UPI, AFP)