Philips daalt licht op flauwe effectenbeurs

ROTTERDAM, 4 juli Philips leverde vanochtend 0,6 gulden op een flauw gestemd Damrak. Wall Street en Tokio stegen licht.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen weer stilletjes bij. Het gebrek aan belangstelling kwam tot uitdrukking in langzaam afbrokkelende noteringen. Aan het begin van de middag was de algemene stemmingsindex 0,6 punt lager en stond op 120,9. Nedlloyd en VOC hielden de zwakke stemming van gisteren vast, Philips brak het kortstondige herstel af en verzekeraar Aegon zette de opmars voort. Het transportconcern Nedlloyd ligt al enkele dagen zwak in de markt en ook vanmorgen was dat weer het geval. Na een serie lagere prijzen volgde op fl. 72 zelfs een laatkoers waarna het verder bergafwaars ging. Rond het middaguur was een verlies ontstaan van fl. 3,70 op fl. 71 waarna een herstel volgde tot fl. 71,90. VOC, waarvoor de grote koper het al een paar dagen laat afweten, dook fl. 0,60 verder naar beneden naar fl. 44,50. De internationale aandelen hadden te kampen met valutaire tegenwind door een lagere dollar. Philips brak het herstel van gisteren af met een achteruitgang van fl. 0,60 op fl. 30,90. Een aanvankelijk wat beter Unilever moest later enkele dubbeltjes prijsgeven op fl. 160,70 en ook de andere waarden op het internationale vlak bogen wat door. Verzekeraar Aegon bleef in de belangstelling staan. Evenals gisteren kwam er weer ruim fl. 1 bij op fl. 133,20, een nieuwe top. Bij de banken moest Amro fl. 0,40 afstaan op fl. 74,80. Het drankenaandeel Heineken verloor fl. 0,70 op fl. 130 en Wessanen zakte twee kwartjes weg tot fl. 74,70. Op de lokale markt viel de winstontwikkeling bij Samas kennelijk wat tegen want de notering moest fl. 2,50 terug naar fl. 81,50. De winstdaling van 30 procent bij Air Holland in het afgelopen boekjaar kostte het fonds maar fl. 0,30 verlies op fl. 29,60. Beleggers lieten het onveranderde dividend meer meespelen.

Zeer vast was opnieuw Emba. Na de forse koerswinst van fl. 26 gisteren lag er vroeg in de middag een fl. 29 hogere advieskoers van fl. 230. De omzetten zijn hier miniem. Beers werd fl. 2,80 duurder op fl. 130,80 en Infotheek klom met nog een halve gulden naar fl. 32,30. Op de parallelmarkt werd voor Sligro tevergeefs fl. 3 meer geboden op fl. 67. Berghuizer Papier steeg fl. 2,20 naar fl. 48. NEWYORK De effectenbeurs van New York verkeerde gisteren al in een vakantiestemming met het oog op Onafhankelijkheidsdag vandaag als Wall Street gesloten is. De omzet was net zo bedroevend als maandag en bedroeg slechts 137 miljoen aandelen. De grote handelaren bleven langs de zijlijn in afwachting van de werkloosheidscijfers die vrijdag gepubliceerd worden.

Het Dow Jones-gemiddelde van 30 industriele fondsen sloot uiteindelijk 12,38 punten beter waardoor het Dow Jones-gemiddelde na vijf dagen van stijgingen eindelijk weer eens boven de 2900 punten noteerde op 2911,64. De stijging voorafgaande aan Onafhankelijkhgeidsdag wordt min of meer als traditioneel beschouwd. Het gemiddelde was vanaf de opening in de plus na de eindsprint van maandag. Verder zorgden wat koopprogramma's, en technische vraag voor hogere koersen. Vraag naar voornamelijk blue chips overheerste daarbij het aanbod.

De koers van de dollar was gisteren in New York vrijwel onveranderd. Tegen het eind van de handel op de wisselmarkt noteerde de dollar fl. 1,8580 tegen een slot maandag van fl. 1,8575. In Amsterdam sloot de dollar gisteren op fl. 1,8625. TOKIO Het Nikkkei-gemiddelde va 225geselecteerde fondsen is vandaag 31,32 yen (0,1 procent) gestegen en sloot op 32.445,92. De koers van de dollar daalde 1,38 yen en sloot op 150,3 yen per dollar. De omzet bedroeg 550 miljoen aandelen.