Ondanks warm onthaal voor nieuwe president van Peru; Geen Japanse steun Fujimori

TOKIO, 4 juli De vorige maand verkozen president van Peru Alberto Fujimori moet zijn kiezers teleurstellen nog voordat hij is ingezworen. Tijdens zijn huidige bezoek aan Japan heeft hij geen concrete steun weten los te krijgen voor de opbouw van Peru's economie. In zijn verkiezingscampagne had hij er nog op gezinspeeld dat wellicht wat te verwachten viel van de Japanse suikeroom.

Voor de Japanse pers was het een afknapper dat Fujimori weigerde op verzoek een paar woorden in het Japans te spreken, het was te ver weggezakt, zei hij. De commentatoren van Japanse kranten omarmden Fujimori's na zijn verkiezing als de uitdrager van Japanse waarden, omdat hij beloofde Peru op te zullen bouwen 'door eerlijkheid, hard werken en technologie'. Fujimori heeft er steeds op gehamerd dat hij 'honderd procent' Peruviaan is. Het Japanse ministerie van financien stelt even nadrukkelijk dat Peru geen voorkeursbehandeling krijgt wegens de Japanse afkomst van zijn nieuw gekozen president.

Fujimori's ouders zijn in de dertiger jaren van het eiland Kyushu in het zuiden van Japan naar Peru geemigreerd.

Toch krijgt Fujimori een bijzonder warme ontvangst tijdens zijn 5-daagse bezoek, dat niet eens een officieel karakter heeft omdat de president pas aan het eind van deze maand wordt beedigd. Keizer Akihito verleende Fujimori audientie, premier Toshiki Kaifu heeft met hem gesproken, evenals de invloedrijke minister voor internationale handel en industrie (MITI) Kabun Muto, de voorzitter van het Lagerhuis en vertegenwoordigers van het Japanse bedrijfsleven. Het MITI zal volgende maand een onderzoeksteam naar Peru sturen om te onderzoeken waar de economische nood het hoogst is. Van Fujimori verwacht het MITI dan een voorstel om de buitenlandse schulden van 17,5 miljard dollar aan te pakken, een plan om de inflatie in te perken die het afgelopen jaar tot 2.775 procent is gestegen en ideeen over economische ontwikkeling.

Voor investeringen deed Fujimori gisteren een beroep op het Japanse bedrijfsleven. De president van Nissan, Takashi Ishihara, bracht in herinnering dat in Peru drie jaar geleden een assemblagefabriek van Nissan is aangevallen. Fujimori beloofde dat onder zijn bewind 'de winsten van buitenlandse bedrijven zullen worden gegarandeerd'.

In het najaar gaat een missie van het bedrijfsleven naar Peru.

Verder doet Fujimori een beroep op Japan om een goed woordje te doen bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zodat Peru weer in aanmerking komt voor leningen. Die zijn opgeschort omdat de vorige presi?dent Alan Garcia zich niet hield aan terugbetalingsoverenkomsten.

Fujimori kreeg vandaag een enthousiast onthaal in Kawachi, het voorouderlijk dorp op Kyushu. Op de dag van zijn verkiezing ging daar de vlag uit. Iedereen nam een dag vrij en de vaten sake werden aangesproken om het succes van een van de 'geemigreerde zonen' te vieren. Fujimori is tot ereburger van Kawachi benoemd.

    • Elbrich Fennema