Omstreden uitgever Girodias overleden

PARIJS, 4 juli Gisteren is op 72-jarige leeftijd de uitgever Maurice Girodias in Parijs overleden. Hij publiceerde als eerste de roman Lolita van Vladimir Nabokov en trotseerde na de oorlog voortdurend de Franse, Amerikaanse en Britse censuur. Vorige maand verscheen van zijn hand het tweede deel van zijn memoires Les jardins d'eros. In een interview dat ik afgelopen donderdag met hem had vertelde Girodias dat hij in het derde deel, dat in december zou verschijnen, zijn dood zou beschrijven. 'Hij zal langzaam komen, een ziekteproces', zei Girodias. De werkelijkheid was anders; hij stierf door een hartaanval.

Girodias erfde van zijn vader Jack Kahane de uitgeverij Obelisk Press en auteurs als Frank Harris (My lives and loves) en Henry Miller (Tropic of cancer). In de oorlog nam Maurice de naam van zijn moeder over. Hij stichtte verschillende uitgeverijen zijn literaire fonds bracht hij onder in Olympia Press, de onvervalste erotica bij Ophelia Press. Hij gaf vooral engelstalige boeken uit. Al in 1946 botste de jonge uitgever met de overheid. Hij publiceerde een boek tegen Charles de Gaulle, die toen de grote held was, en vervolgens een ander boek tegen de corruptie onder de socialisten. In het interview zei Girodias dat hij in het leven werd gedreven door 'het verzet tegen de gevestigde orde'.

Girodias ontdekte vele schrijvers die nu een wereldnaam hebben: Nabokov, Beckett, Georges Bataille, Jean Genet, J. P. Donleavy en Chester Himes. Een nieuw boek van deze schrijvers leverde hem vele malen processen op, die hij in hoger beroep meestal won. In 1964 gaf hij de strijd tegen de justitie op, toen op bevel van de Parijse prefect zijn theater-restaurant-nachtclub 'La Grande Severine' werd gesloten vanwege de opvoering van de toneelbewerking van Sade's La philosophie dans le boudoir. Girodias verliet Frankrijk en vestigde zich in Amerika, waar veel van zijn auteurs woonden. Daar was ook Grove Press gevestigd, waarmee hij nauw samenwerkte. In 1970 verliet hij Amerika na jarenlange processen over een boek tegen Kissinger. Hij werd er twee maal miljonair en ging tweemaal failliet. In totaal telde Girodias een dozijn faillissementen in zijn leven.

In september verschijnt een roman van hem.

    • Peter van Dijk