Noro reorganiseert, bezit van familie verdwijnt uit zicht

ZEIST, 4 juli De financiele belangen van Noro Holdings, een van de houdstermaatschappijen van de familie Fentener van Vlissingen, gaan 'achter het gordijn.' De vijftien jaar oude Noro Groep bestaat uit zo'n veertig beleggingsmaatschappijen in onroerend goed of aandelen. Ongeveer zeshonderd vermogende aandeelhouders nemen in een of meer van die beleggingsmaatschappijen deel. Meestal voor een tevoren afgesproken vaste periode.

In het verleden was Noro Holdings, de op Curacao gevestigde beheerder van het familiekapitaal, meestal de eerste en vaak ook de grootste aandeelhouder in die veertig beleggingsfondsen, waarin ook buitenstaanders kunnen deelnemen.

Zowel Noro Holdings als de beleggingsfondsen werden beheerd door de vennootschap NMAS (Noro Management). Deze situatie wordt nu gewijzigd. NMAS beheert alleen nog de beleggingsfondsen en krijgt daartoe ook een eigen raad van commissarissen. Noro Holdings doet voortaan zijn eigen zaken.

Fentener van Vlissingen is zeer terughoudend over welke activititeiten nu in Noro Holdings achter blijven: 'Dat is prive informatie.'

In ieder geval zijn dat het Amerikaanse Park 'n Fly, een onderneming die parkeerterreinen bij vliegvelden exploiteert en de reizigers met een busje van hun auto naar het terminalgebouw en vice versa brengt. Noro heeft ook een eigen bank in de Verenigde Staten en is in Nederland eigenaar van verzekeraar Moira. Ook heeft Noro Holdings belangen in reisbureaus.

Noro Holdings verdwijnt nu uit beeld, maar de managementmaatschappij NMAS, die de beleggingsfondsen beheert, zal meer in de openbaarheid treden. NMAS, met circa honderd werknemers in Nederland, de Antillen en de Verenigde Staten, zal zelfs via een jaarverslag de cijfers openbaar maken, aldus Fentener van Vlissingen, 'al heeft de afgelopen vijftien jaar nog nooit iemand naar onze cijfers gevraagd en geven andere fondsbeheerders als Lombard Odier geen cijfers.'

Hij wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk zelfs beursgenoteerde fondsenbeheerders bestaan.

Fentener van Vlissingen overweegt tevens enkele beleggingsfondsen als het net opgerichte Noro Onroerend Goed BV (gericht op beleggen in Nederlands onroerend goed en nu 60 miljoen gulden groot) en BeneVent-Noro Venture (met een omvang van 600 miljoen Belgische frank gericht op participaties in Belgische ondernemingen) naar de beurs te brengen.

Dit omdat veel Amerikaanse partners die met Noro in zee willen graag in beursgenoteerde fondsen deelnemen en omdat Fentener van Vlissingen 'een draai' in de beleggingswereld bespeurt. 'De belegger is op korte termijn gaan denken, na de val van de Berlijnse muur en twee beurskrachs in drie jaar. We merken een zekere verkorting van de beleggingshorizon.' Tot dusver hadden de meeste Noro-beleggingsfondsen een vaste looptijd van rond de tien jaar. Beleggers wisten dat hun bezit pas aan het eind van die periode weer liquide zou worden. Voor sommige beleggingsfondsen in Amerikaans of Brits onroerend goed, waar de marktprijzen de laatste tijd snel bergafwaarts zijn gegaan, loopt die periode nu net af en dat komt slecht uit. Fentener van Vlissingen ontkent dat die samenloop van omstandigheden iets te maken heeft met zijn plannen over beursnotering. 'De beleggers in die fondsen hebben al tussentijdse uitkeringen gehad.'

Bovendien zijn in de Verenigde Staten mogelijkheden van herfinanciering die beleggers in staat stellen uit te stappen tegen de 'reele intrinsieke waarde'. De Noro Beleggingsfondsen hebben op dit moment voor ongeveer 1 miljard dollar belegd in onroerend goed in de Verenigde Staten en voor iets meer dan 500 miljoen gulden in Europa, vooral in Londen en aan de Franse Cote d'Azur.

In aandelen hebben de Noro Fondsen in totaal, zonder volledige herwaardering, 750 miljoen belegd. Die portefeuille met 150 a 180 fondsen is volgens beheerder F. Mouthaan nu ongeveer 900 miljoen gulden waard. Hiervan is tweederde belegd in Europa en eenderde in de Verenigde Staten. Het eerste venture-fonds, gestart in 1984, is nu aan zijn uitkering begonnen en biedt volgens Mouthaan een rendement van meer dan 10 procent (in dollars). Noro is van plan binnenkort voor zijn venture-capital activiteiten met nieuwe fondsen te komen, waarbij dan ook een vergelijking van de performance wordt gegeven. Die ontbreekt volgens Mouthaan bij al te veel andere beleggers in venture-capital.

    • Paul Frentrop