Na vijf jaar weer verlies voor Britse spoorwegen

LONDEN, 4 juli De Britse Spoorwegen hebben voor het eerst in vijf jaar een verlies geleden op het passagiers- en vrachtvervoer per trein. Dat heeft de nieuwe topman van British Rail, Bob Reid, vanmorgen bekend gemaakt. Het resultaat van het boekjaar 1989 komt alleen positief uit omdat de spoorwegen onroerend goed met grote winst hebben kunnen verkopen. Reid zegt dat het steeds moeilijker lijkt om te voldoen aan de wens van de Britse regering, waarbij een deel van de spoorwegen (passagiersvervoer in de regio zuid-oost) in 1993 geen cent subsidie meer zou moeten ontvangen.

Ondanks prijsverhogingen en beperking in de dienstverlening leden de spoorwegen op het treinvervoer een verlies van 26,4 miljoen pond. Een hoge spoorwegfunctionaris van network South East doet vandaag in een ingezonden brief in The Guardian zijn beklag over toenemende bezuinigingen die leiden tot het uitvallen van treinen 'Alsof we Russische roulette met de passagiers spelen'.

De Britse regering is van plan de spoorwegen in een volgende kabinetsperiode te privatiseren en wil er daarom een winstgevend bedrijf van maken.