Mandela voorspelt spoedig einde gewapende strijd ANC

LONDEN, 4 juli De zwarte Zuidafrikaanse leider Nelson Mandela heeft gisteren gezegd dat de gewapende strijd van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) waarschijnlijk voor het einde van dit jaar voorbij zal zijn. Mandela, vice-voorzitter van het ANC, zei dit in een vraaggesprek met de Britse televisie.

Mandela voegde er aan toe dat hij dit onderwerp al met de Zuidafrikaanse president F. W. de Klerk had besproken. 'Wij zijn het eens geworden over het verwijderen van struikelblokken voor onderhandelingen, en ik twijfel er niet aan dat we dit tijdens onze tweede ontmoeting zullen verwezenlijken', aldus Mandela.

In het vraaggesprek onderstreepte hij dat de economische sancties tegen Zuid-Afrika onverminderd van kracht dienen te blijven. Volgens hem dragen ze bij tot het bespoedigen van het apartheidsbewind in zijn land.

Mandela zou vandaag een onderhoud hebben met de Britse premier Margaret Thatcher, die zich langdurig tegen sancties heeft verzet en heeft bepleit om de strafmaatregelen tegen Zuid-Afrika te verminderen, nu president De Klerk zich hervormingsgezindheid heeft getoond. Naar verwachting zal Thatcher er van haar kant bij Mandela op aandringen om de gewapende strijd te beeindigen.

Gisteren sprak Mandela al met de Britse minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd. Tijdens hun ontmoeting gaf Mandela volgens Hurd opheldering over enkele opmerkingen over het Ierse Republikeinse Leger (IRA), die in Londen veel stof deden opwaaien. De zwarte leider zei voor zijn komst naar Londen in Ierland dat de Britse regering zonder voorwaarden vooraf aan de onderhandelingstafel moest gaan zitten met het IRA, zoals de Zuidafrikaanse regering nu doet met het ANC. Tijdens zijn gesprekken met Hurd en ook met een groep parlementariers hield Mandela vol dat hij in geen geval zijn mening had willen geven over het conflict tussen de Britse regering en het IRA. (AP, Reuter)