Kroon van heilige koning terug in Hongaars wapen

BOEDAPEST, 4 juli De kroon van Stefan de Grote is na 41 jaar terug in het Hongaarse staatswapen. Het parlement van Hongarije maakte gisteren met een stemming een eind aan een maandenlange discussie over de vraag hoe het nieuwe wapen, dat het communistische embleem vervangt, eruit moet zien.

Het parlement liet met een meerderheid van meer dan tweederde zijn keus vallen op het wapen dat Hongarije al tussen 1918 en 1949 heeft gevoerd. Het is zeshonderd jaar oud en toont de kroon van de heilige Stefan, die de staat Hongarije in het jaar 1001 stichtte.

Het langdurige debat over het nieuwe wapen heeft de Hongaarse politieke tekenaars de gelegenheid gegeven alternatieven voor te stellen. Het economische weekblad HVG stelde een wapen voor waarop te zien is hoe van de kroon van Stefan een rode ster tuimelt. Een ander voorstel in HVG betrof een wapen dat bestaat uit het Amerikaanse wapen met de adelaar, met daarboven een Russische bontmuts. Het massablad Mai Nap stelde, verwijzend naar de forse prijsverhogingen van de laatste tijd, een wapen voor met in het midden een strak aangehaalde buikriem. (Reuter)