'Het Heizeldrama leeft hier nog steeds'

TURIJN, 4 juli Nick uit Leeds en zijn vriend Jimmy hebben met opzet een blauw shirtje van het Italiaanse team aangetrokken toen ze gisteren in Turijn aankwamen. 'Wij Engelsen hebben hier wat goed te maken', zei hij. 'Bovendien worden we dan misschien wat minder honds behandeld.' Er hangt een zware dreiging boven de halve finale van vanavond tussen Engeland en West-Duitsland, de meest beveiligde wedstrijd van dit wereldkampioenschap voetbal. Engelsen en Duitsers zijn de enige supporters die zijn uitgewezen. Bovendien is iedereen in Turijn de afgelopen dagen herinnerd aan de 39 doden die vijf jaar geleden in het Heizelstadion in Brussel vielen, toen supporters van Liverpool die van de Turijnse club Juventus aanvielen. De meesten weten ook nog goed hoe de Engelsen hier hebben huisgehouden tijdens de Europese kampioenschappen van 1980. De Engelse supporters zeggen enigszins beduusd dat zij zich realiseren dat niet iedereen blij is met hun komst. De oproepen op de muren in Turijn om wraak te nemen voor Heizel zijn voor het merendeel overgekalkt. De supportersclubs van Juventus hebben verklaringen tegen geweld uitgegeven. Maar toch werd maandagnacht een Engelse supporter neergestoken toen hij en zijn twee vrienden werden aangevallen door een groep van 15 Italianen. Vannacht zochten 500 Italianen de Engelsen op om hun teleurstelling over de uitschakeling op die groep uit te leven. De politie moest hen met traangas uiteen drijven.

Politieagenten die patrouilleren in het Ruffinipark, waar de Engelsen zijn ondergebracht (de Duitsers hebben een ander park gekregen), zeggen dan ook dat zij minder op Duitsers dan op Italianen letten. 'Het Heizeldrama leeft hier nog steeds', zegt een van hen, die eraan herinnert dat Italiaanse supporters ook na de wedstrijd Brazilie-Schotland voor incidentjes hebben gezorgd.

Schijnheilig

De voorzitter van het comite van familieleden van Heizel-slachtoffers, Otello Lorenzini, vindt het allemaal schijnheilig, dit gepraat over Heizel. Vanuit zijn woonplaats Arrezzo, ten zuiden van Florence, zegt hij in een telefonisch vraaggesprek dat de Heizel-slachtoffers jarenlang zijn vergeten en dat er niemand ooit enige belangstelling heeft getoond. Financiele hulp voor de processen was er nauwelijks. 'Nu staat de telefoon te roken, maar je zal zien, straks is iedereen ons weer vergeten, 'zegt hij.

Lorenzini, die een zoon in het Heizelstadion heeft verloren, is de enige van het comite die wat langer wil praten. Carolina Bandiera, een vrouw uit Turijn wier man en zoon in Brussel omkwamen, wil niet meer kwijt dan dat zij hoopt op een geweldloze wedstrijd en dat al dat gepraat over Heizel het voor haar zeer moeilijk maakt.

Aldo Perla, een advocaat hier die veel familieleden van slachtoffers heeft geholpen, vertelt dat zijn clienten hebben afgesproken geen verklaringen af te leggen. 'Niemand heeft zin oude wonden te laten openhalen', zegt Perla. 'Wij vinden dat je de hooligans het beste door een muur van agenten kan omgeven en voor de rest negeren.' Toen Vittorio Chiusano, de voorzitter van Juventus, gisteravond in een veel bekeken sportprogramma de inwoners van zijn stad opriep zich als echte sportminnaars te gedragen, vermeed hij te praten over Heizel. Ook de meeste Engelse supporters gaan het onderwerp liever uit de weg.

Kaartjes

Maar niet iedereen denkt daar zo over. Dave bijvoorbeeld zegt dat Heizel hem 'geen fuck' kan schelen. Hij heeft een kort ringbaardje, aan elk oor een bel, skinheadkapsel, een tijger op de borst, een driemaster op de rug en nog tien andere tatoeages. In een lange monoloog, waarin hij alle werkwoordsvormen van zijn geliefde scheldwoord gebruikt, vertelt hij dat hij met zijn makkers de boel kort en klein zal slaan als hij geen kaartje kan krijgen. De kaartjes vormen de grootste zorg voor de politie. Gistermiddag zijn er zo'n tweeduizend uitgegeven, maar dat was lang niet genoeg voor de Engelsen. De autoriteiten in Turijn zeggen dat zij ruim achtduizend Engelse supporters verwachten, maar andere schattingen zijn veel hoger. Veel kaartjes zijn er niet over, want de Duitsers hebben er al ongeveer veertigduizend.

Precieze cijfers over het aantal agenten dat is ingezet, zijn er niet, maar officieuze schattingen spreken van zes- a zevenduizend man. Een deel van hen vangt de Engelsen op bij het station en bij het vliegveld, waar ze overigens lang moeten wachten omdat veel charters uren vertraagd zijn door de staking van de Franse luchtverkeersleiders. De Engelsen worden gefouilleerd en afgevoerd naar een park waar een stuk gras is gereserveerd voor hun tenten. Hier staat ook een groot scherm voor de mensen die geen kaartje kunnen krijgen, maar gisteravond was er geen projector.

Sinds maandagnacht is Turijn drooggelegd, en bovendien wordt drank in beslag genomen. De truc flessen drank in de bus te verstoppen waarmee de supporters naar het stadion worden gebracht gaat ook niet meer op. In Napels maakte de politie na de wedstrijd tegen Kameroen bekend dat tijdens de wedstrijd de bussen waren doorzocht en dat daar 1000 volle flessen uit waren gehaald. Waar die zijn gebleven, is overigens onduidelijk.

Onder de Engelse supporters die zelf ook een hekel hebben aan de hooligans, en dat is de meerderheid, groeit de irritatie over het optreden van de Italiaanse politie. 'Wij worden als misdadigers behandeld, terwijl de Italiaanse supporters ongemoeid worden gelaten, 'zegt Nick uit Leeds, wat dat laatste betreft een beetje tegen de waarheid in.

Een feit is dat de eerste WK-dode een Engelsman is, een man die door twee Italianen in Bologna achterna werd gezeten met een bijl en toen onder een auto kwam. De 26-jarige man leek in de verste verte niet op een hooligan. Hij had alleen met een zwaar Engels accent de weg gevraagd. Hoe gevaarlijk het is Engels te praten, bleek maandagavond ook in Milaan, waar een Griek in elkaar werd geslagen toen hij met zijn Engelse vriendin stond te bellen. Italianen zijn nu gevaarlijker voor alles wat Engels lijkt dan andersom.

    • Marc Leijendekker