Fignon staakt de strijd na valpartij

VILLERS-BOCAGE, 4 juli Laurent Fignon heeft vanmorgen tijdens de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk de strijd gestaakt. De tweevoudige Tour-winnaar stapte af bij de eerste ravitaillering in Villers-Bocage. Hij verklaarde te veel last te ondervinden van een blessure aan zijn rechterbeen. Die liep hij twee dagen geleden op bij een val kort voor de aankomst in Nantes. Gisteren was de Fransman opnieuw betrokken bij een massale tuimeling tien kilometer van de eindstreep van de vierde Tour-etappe in Mont St. Michel. De Tour raakte met Fignon een belangrijke favoriet voor de eindzege kwijt.

Niet alleen Fignon was betrokken bij de tuimeling in een bocht. De andere grote Tour-favoriet Pedro Delgado en de kopmannen Erik Breukink, Gianni Bugno, Marino Lejarreta, Marco Giovanetti en Andrew Hampsten ontkwamen niet aan de valpartij, die midden in het peloton ontstond, en liepen achterstand op. De schade van Delgado ten opzichte van LeMond bleef beperkt tot 21 seconden, maar hij staat nu bijna twee minuten achter LeMond.

Het peloton viel door het ongeluk in drie stukken uiteen. Frans Maassen, die in het algemeen klassement de tweede plaats bezette op acht seconden van leider Steve Bauer, verloor 21 seconden op de Canadees door de val en vier seconden die Bauer bij een tussensprint verdiende. Hij moest daardoor zijn tweede plaats in de klassering afstaan aan de Fransman Pensec.