Fignon raakt door valpartij achter

MONT ST. MICHEL, 4 juli Een valpartij op ongeveer tien kilometer van de eindstreep van de vierde Tour-etappe in Mont St. Michel heeft een kloof tussen Greg LeMond en Laurent Fignon geslagen. De Fransman verloor 44 seconden op de Amerikaan, waardoor hij zijn voorsprong op hem moest prijsgeven. Het verschil tussen de twee favorieten voor de eindzege van de Tour de France bedraagt nu 39 seconden in het voordeel van LeMond.

Niet alleen Fignon was betrokken bij de tuimeling in een bocht. De andere grote Tour-favoriet Pedro Delgado en de kopmannen Erik Breukink, Gianni Bugno, Marino Lejarreta, Marco Giovanetti en Andrew Hampsten ontkwamen niet aan de valpartij, die midden in het peloton ontstond, en liepen achterstand op. De schade van Delgado ten opzichte van LeMond bleef beperkt tot 21 seconden, maar hij staat nu bijna twee minuten achter LeMond.

Het peloton viel door het ongeluk in drie stukken uiteen. Frans Maassen, die in het algemeen klassement de tweede plaats bezette op acht seconden van leider Steve Bauer, verloor 21 seconden op de Canadees door de val en vier seconden die Bauer bij een tussensprint verdiende. Hij moest daardoor zijn tweede plaats in de klassering afstaan aan de Fransman Pensec.