Daimler-Benz mag naar centrum van Berlijn; Groenen blijven inde coalitie

BONN, 4 juli Na ruim een jaar politieke strijd is het nu vrijwel zeker dat Daimler-Benz, het grootste Westduitse concern, in het hart van Berlijn het nieuwe hoofdkantoor van zijn divisie dienstverlening mag vestigen. Ondanks verzet van haar coalitiepartner, de Groenen, heeft de SPD-meerderheid in de Westberlijnse Senaat gisteren de knoop doorgehakt. Zij besloot akkoord te gaan met een verkoopprijs van ruim 92 miljoen D-mark voor een stuk grond van 62.000 m2 aan de Postdamer Platz (waar tot voor kort de Muur stond). De drie vrouwelijke wethouders van de 'Alternatieve Liste' (AL), de naam van de Groenen in West-Berlijn, stemden tegen het besluit. Dat zij ondanks eerdere dreigementen niet uit de rood-groene coalitie stapten, die sinds voorjaar '89 wordt geleid door de snel populair geworden burgemeester Walter Momper (SPD), wordt mede in verband gebracht met de komende gemeenschappelijke Berlijnse verkiezingen, eind dit jaar. In de begin '89 gekozen gemeenteraad (het Huis van afgevaardigden) weet Momper zich in deze kwestie nu al zeker van de steun van de oppositionele CDU en dus van een meerderheid.

De AL-wethouders hebben bezwaar tegen de 'spotprijs' van 1500 mark per vierkante meter, die volgens de SPD niet anders kon en mocht worden bepaald. Met een deel van de Westberlijnse intelligentsia meent de AL dat een concern als Daimler-Benz, dat als wapenleverancier al een belangrijke rol speelde tijdens het Derde Rijk ('33-'45), niet op een zo centrale plaats in de stad mag komen. Een formeel AL-bezwaar is dat het contract nu al is gegund terwijl nog niet vast staat hoe de bebouwing tussen de Postdamer Platz en de (nu nog Oostberlijnse) Leipziger Platz eruit gaat zien. In een groot gebouwencomplex moeten behalve de kantoren van Daimler-Benz ook restaurants, een cultureel centrum en winkels komen. Het concern heeft beloofd zich wat de opzet betreft te zullen schikken naar het resultaat van een komende internationale archtitectenwedstrijd. Het bedrijf had zich najaar '88 al voor een vestigingsplaats in West-Berlijn gemeld, dat wil zeggen ruim voordat vorig najaar de omwenteling in de DDR de Duitse eenheid en de vereniging van de beide Berlijnse stadsdelen waarschijnlijk maakte.

Momper acht de komst van Daimler-Benz van grote betekenis voor de toekomstige economische ontwikkeling van het straks weer verenigde Berlijn, dat het over een paar jaar moet doen zonder de speciale financiele steun die het westelijk deel van de stad totnu toe krijgt van de Westduitse regering. Momper maakt zich zorgen over de vergrijzing en economische achteruitgang van de laatste jaren in zijn stad. Hij hoopt en verwacht dat de vestiging van Daimler-Benz, dat wordt geleid door de SPD'er Edzard Reuter, zoon van de bekende vroegere Westberlijnse burgemeester Ernst Reuter, voor andere Westduitse bedrijven een signaalfunctie zal hebben.

    • J. M. Bik