Chaos op Noorse olievelden, stakingsverbod genegeerd

OSLO, 4 juli Van de 4000 werknemers op de Noorse olie- en gasplatforms op de Noordzee die zondag in staking zijn gegaan, heeft een meerderheid zich niets aangetrokken van het stakingsverbod dat hen maandag door de regering in Oslo is opgelegd.

Oliebedrijven spreken van een chaotische toestand. Volgens radioberichten is in geen van de grotere olie- en gasvelden de produktie weer ter hand genomen. Zo'n duizend werknemers verhinderden de landing van helicopters op de platforms. Onduidelijk of de Noorse gaslevering aan Centraal-Europa weer is hervat.

De meeste stakers zijn gisteren niet aan het werk gegaan. Ook hebben sommige vakbonden geweigerd gehoor te geven aan het stakingsverbod, hoewel de belangrijkste bonden hun leden hebben opgeroepen dat wel te doen.

Een woordvoerder van de nu illegale stakers eist een garantie voor vrije onderhandelingen voordat weer met het werk wordt aangevangen. Het arbeidsgeschil draait om een loonsverhoging van 4,25 procent. De werkgevers bieden vier procent, zoals dit voorjaar voor heel Noorwegen was afgesproken.

Noorwegen is de op een na grooste olieproducent van West-Europa (na Groot- Brittannie en de op twee na grootste producent van aardgas (na Nederland en Groot-Brittannie). De staking heeft de dagelijkse olieproduktie teruggebracht van 1,7 miljoen vaten (159 liter) tot een onbetekende 22.000 vaten. Noorwegen is voor een derde van zijn export afhankelijk van de uitvoer van olie- en gas. Werknemers in de olie-industrie verdienen (omgerekend) zo'n 90.000 gulden per jaar. (DPA, Reuter)