Zaventem wordt aanzienlijk gemoderniseerd en uitgebreid

BRUSSEL, 3 juli Het Brusselse vliegveld Zaventem wordt drastisch gemoderniseerd en uitgebreid. Een combinatie van zes Belgische aannemers heeft een contract daarvoor gekregen ter waarde van acht miljard frank (440 miljoen gulden). Met de bouw van een nieuw luchthavengebouw, gelegen naast het bestaande, kan volgende maand worden begonnen. De totale uitbreidingsplannen zullen naar verwacht wordt vijf jaar in beslag nemen. De eerste fase voorziet ook in de bouw van een 22 m diep gelegen spoorwegstation dat rechtstreeks toegang verschaft tot de nieuwe terminal. Dat gebouw krijgt een lengte van 200 meter, een breedte van 100 meter en zal vier verdiepingen hoog zijn.

Door het spoorwegstation evenwijdig te plannen met de terminal zal een betere verdeling van de passagiers bereikt kunnen worden. De verwachting is dat daardoor de toenemende passagiersstroom op Zaventem sneller zal kunnen worden afgewerkt.

Het bouwconsortium IAC (International Airport contractors), waarin onder meer de ondernemingen SBBM en de groep Delens samenwerken), heeft al grote ervaring opgedaan met het bouwen van luchthaventerminals. In Dubai is bijvoorbeeld in 303 kalenderdagen een vrachtterminal gebouwd.