VS en Japan wijzen aan vooravond G-7-top steun aan Moskouaf

ROTTERDAM, 3 juli De Verenigde Staten en Japan sluiten, aan de vooravond van de Westerse top in Houston, directe financiele steun aan de Sovjet-Unie uit.

In afzonderlijke verklaringen hebben gisteren en vandaag functionarissen van beide landen zich afwijzend opgesteld naar aanleiding van voorstellen van Frankrijk en West-Duitsland om president Gorbatsjov met financiele hulp te ondersteunen.

Hulp aan de Sovjet-Unie zal het hoofdthema zijn op de komende top van de zeven belangrijkste industrielanden, de Groep van zeven, die volgende week in Houston plaats vindt.

Een ander onderwerp dat door de regeringsleiders van de VS, Japan, West-Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Italie en Canada, alsmede de voorzitter van de Europese Commissie zal worden besproken is de patstelling in de liberalisatie van de landbouw.

Richard McCormack, een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei gisteren in Londen dat de economische problemen van de Sovjet-Unie niet opgelost kunnen worden door een hulpinjectie. 'Ze kunnen hun problemen alleen maar oplossen door hun macro-economische scheefgroei zelf aan te pakken', aldus McCormack.

In Tokio hebben functionarissen van het ministerie van buitenlandse zaken gezegd dat Japan niet overweegt hulp aan de Sovjet-Unie te verstrekken. Het grootste struikelblok is van diplomatieke aard: de Sovjet-bezetting van vier eilandjes ten noorden van Japan, de Kurillen, sinds de Tweede Wereldoorlog. Japan heeft evenwel laten doorschemeren dat het zich niet wil isoleren als de overige zes landen van de G-7 in Houston tot steun aan de Sovjet-Unie besluiten. De Europese deelnemers aan de top zijn verdeeld over steun aan de Sovjet-Unie. Op de Europese top in Dublin, anderhalve week geleden, hielden Frankrijk en West-Duitsland een pleidooi voor financiele hulp en kreeg de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, opdracht om in oktober met een voorstel voor hulp te komen. De Britse premier Thatcher is zeer gereserverd over steun aan Gorbatsjov.

De vastgelopen onderhandelingen over de liberalisatie van de landbouw zullen eveneens ter sprake komen op de top in Houston. De VS wilen dat de EG zijn landbouwbescherming binnen vijf tot tien jaar volledig afbreekt. Voor de Europese landen en voor de Commissie is dat onaanvaardbaar. Ze willen hooguit praten over beperking van de landbouwsubsidies. Deze week heeft de Nederlander Aart de Zeeuw, voorzitter van de landbouwonderhandelingen in het kader van de GATT, een compromis voorgesteld. De EG moet zijn exportsubsidies voor de landbouw verminderen en de Verenigde Staten en ander grote landbouwlanden moeten hun binnenlandse steunmaatregelen terugschroeven. De VS hebben nog niet op dit voorstel gereageerd.