Spelers op leeftijd zijn slim

Eigenlijk had Roger Milla, aanvaller van Kameroen, zijn carriere als betaalde speler afgesloten. Hij speelde het afgelopen seizoen op Reunion, een Frans eiland in de Indische Oceaan, bij de amateurclub St. Pierre. Na zijn succesvolle optreden bij het WK heeft Milla nu ineens weer belangstelling profvoetballer te worden. Hij denkt aan een contract bij een club in de Verenigde Staten, Italie of Frankrijk. Milla is echter al 38 jaar. Dat is dezelfde leeftijd als de laatste man van Vitesse, Frans Thijssen, de oudste voetballer van de Nederlandse eredivisie. Thijssen verwacht niet dat er veel verenigingen geinteresseerd zullen zijn in Milla. 'Maar er zal altijd wel een club zijn die hem een jaartje wil hebben. Al is het alleen maar wegens de publiciteit die zo'n transfer oplevert', aldus Thijssen.

Hoe kan een speler van 38 jaar nog op topniveau spelen? Thijssen: 'Dat ligt aan het type voetballer. Net als ik moet Milla het van zijn techniek hebben. Spelers die vooral op hun loopvermogen en kracht steunen zullen het niet zo lang volhouden. Die slijten eerder. Ik vind het knap dat Milla in elke wedstrijd weer in zo'n korte tijd wist op te vallen. Hij was steeds invaller. Voor mij is dit leuk. Ik hoor steeds dat ik als 38-jarige zo makkelijk op de been kan blijven omdat het niveau van de Nederlandse competitie laag is. Maar Milla valt tijdens het WK op, tussen al die toppers.' Wat moet een 38-jarige speler doen en laten om er elke wedstrijd weer te staan? Thijssen: 'Ik zelf doe eigenlijk niets anders dan tien jaar geleden. Ik heb na een wedstrijd ook niet meer problemen. Ik lig thuis echt niet helemaal kapot op de bank. Ik leef zelfs losser dan vroeger. Toen deed je alles volgens een vast programma, maar voor die poespas voel ik nu niets meer. In het veld moet je wel meer je inzicht gebruiken. Ik ga natuurlijk geen sprintduel aan met een jongen van 22. Dat is dan een kwestie van opstellen, slim zijn, he. Dat herken ik bij Milla.'