Recherche bestudeert video over bomaanslag

AMSTERDAM, 3 juli De Amsterdamse recherche bestudeert een videofilm die zaterdagavond direct na de bomontploffing in de hal van gebouw Aurora, op de hoek van de Overtoom en de Nassaukade in Amsterdam, is gemaakt. De opnamen werden gemaakt door een Britse politieman in burger, die als toerist in Amsterdam verbleef. Op het moment van de aanslag stapte de man uit een rondvaartboot bij het Leidseplein. De politie wil in het belang van het onderzoek geen mededeling doen over de mogelijkheid dat de dader op de videofilm te zien is. De door de Britse collega gemaakte opnamen beschouwt de politie als belangrijk materiaal bij het onderzoek.

Het staat vast dat de bom verborgen zat in een blauwe zwemtas met een doorsnede van 15 tot 20 centimeter. Berichten over een antenne die uit de tas zou hebben gestoken en erop zou kunnen wijzen dat de bom op afstand tot ontploffing is gebracht, wil de politie niet bevestigen. De recherche ondervraagt een aantal getuigen. Enkele van hen zouden een man hebben gezien die kort voor de aanslag wegliep van het gebouw. Over de identiteit van de getuigen, noch over het aantal wil de politie iets zeggen. Ook over de al dan niet aanwezigheid van electronische beveiliging van het gebouw wil de politie iets kwijt.

Via het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dat gisteravond door de Avro werd uitgezonden, heeft de politie ook nog vijf tips binnengekregen. Bij het onderzoek, waar een speciaal gevormd team van 15 rechercheurs bij betrokken is, wordt gebruik gemaakt van gegevens die betrekking hebben op bomaanslagen met politiek achtergronden. In het gebouw waren ondermeer de kantoren gevestigd van een Britse en de Spaanse luchtvaartmaatschappij, waardoor de mogelijkheid wordt onderzocht dat de aanslag is gepleegd door respectievelijk de Ierse Republikeinse Leger (IRA) en de Baskische afscheidingsbeweging ETA.