Rebellen vallen de hoofdstad van Liberia aan

MONROVIA, 3 juli Liberiaanse rebellen hebben gisteren de hoofdstad Monrovia aangevallen. Zo'n 1000 leden van het regeringsleger hebben de stad verlaten, velen van hen gaven zich zonder verzet over. Dit hebben Westerse diplomaten gezegd. Burgers ontvluchtten de stad, waar met automatische wapens werd geschoten en op verscheidene plaatsen brand uitbrak. Rebellenleider Charles Taylor zou dicht bij de overwinning in de nu meer dan zes maanden durende burgeroorlog zijn.

President Samuel Doe heeft in een laatste poging de macht te behouden zijn voorstel een nationale eenheidsregering te vormen herhaald. Binnen een dergelijke regering zouden alle politieke partijen en dus ook die van het Nationale Patriottische Front van Taylor vertegenwoordigd zijn. Taylor heeft dit van de hand gewezen en aangekondigd Doe eigenhandig te zullen vermoorden als de president niet aftreedt. De meeste leden van Doe's kabinet zijn al gevlucht. De Verenigde Staten hebben gezegd Doe behulpzaam te zullen zijn indien hij het land wil verlaten. (UPI, Reuter, AFP)