Premiers Noord- en Zuid-Korea gaan praten

SEOUL, 3 juli Noord- en Zuid-Korea zijn vandaag tijdens vredesoverleg in de grensplaats Panmunjom een ontmoeting tussen de premiers van beide landen overeen gekomen. Dat heeft een Zuidkoreaanse regeringswoordvoerder bekendgemaakt. De ontmoeting, die mogelijk volgende maand al plaatsheeft, is de eerste tussen regeringsleiders uit het communistische noorden en het kapitalistische zuiden sinds het Koreaanse schiereiland in 1945 werd verdeeld. De komende weken zullen delegaties uit de twee landen werken aan de voorbereiding van de top. Een ontmoeting tussen de Noordkoreaanse president Kim Il Sung en zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Roh Tae Woo, de hoogste politieke leiders, is nog niet voorzien.

De voornaamste thema's van de bespreking tussen de premiers zijn het sluiten van een vredesregeling de Koreaanse oorlog werd in 1953 beeindigd met een wapenstilstand en een eventuele hereniging. Zuid-Korea gaf de voorkeur aan handel en uitwisselingsmogelijkheden als eerste gespreksonderwerpen, maar wilde hiervan geen halszaak maken en kwam de Noordkoreanen tegemoet militaire en politieke kwesties prioriteit te geven.

Roh Tae Woo kondigde vorige week een versoepelde houding aan ten opzichte van Noord-Korea. Goederen uit het noorden mogen voortaan rechtstreeks worden geimporteerd.

De huidige afspraken betekenen een grote doorbraak in de dialoog tussen de twee Korea's, die na 1953 nauwelijks onderling contact hadden. Vijf maanden geleden nog brak Noord-Korea besprekingen over grenskwesties af uit protest tegen de jaarlijkse oefeningen van Amerikaanse en Zuidkoreaanse militairen. (AP, Reuter)