Pohl: pond gauw in EMS, koers prompt omhoog

ROTTERDAM, 3 juli Het Britse pond is prompt een paar cent gestegen nadat Karl Otto Pohl, president van de Duitse centrale bank, de verwachting uitsprak dat het pond sterling 'binnenkort' tot het Europees Monetair Stelsel (EMS) zal toetreden.

Pohl toonde zich overigens 'optimistisch' over de monetaire unie in zijn land. Een koopgolf in de DDR bleef gisteren uit, volgens Pohl vooral omdat de Oostduitsers wat spaargeld achter de hand willen houden uit angst voor werkloosheid en inkomensverlies. De beurs in Frankfurt reageerde uitbundig op de Oostduitse spaarzaamheid.

Direkt na Pohl's uitspraak steeg over de toetreding van het Britse pond tot het EMS steeg in New York het pond zelfs bijna drie dollarcent. In Amsterdam steeg het pond vanochtend tot 3,2960 gulden tegen een slot van 3,2790 gisteren.

Pohl, die gisteravond in Londen sprak voor het Engelse instituut voor economische zaken, liet overigens doorschemeren dat hij weinig ziet in het Britse plan voor een aparte Europese munt die naast de nationale munten gebruikt zou kunnen worden. Pohl wil dat de nieuwe Europese munt de nationale valuta overbodig maakt.

De beheerder van de D-mark, veruit de belangrijkste munt in Europa, bepleitte een onafhankelijke positie voor de toekomstige Europese centrale bank ('Eurofed'). De Britse premier Margret Thatcher, met wie Pohl een ontmoeting had, heeft moeite met die onafhankelijkheid omdat de deelnemende landen dan een deel van hun soevereiniteit uit handen moeten geven.

Gisteren was de eerste dag dat de Oostduitsers met hun nieuwe geld in de winkels terechtkonden. Een koopgolf bleef uit. Als ze de komende weken hun spaargeld grotendeels uitgeven, kunnen winkels niet aan de vraag voldoen en moeten ze hun prijzen verhogen (inflatiegevaar). De DAX-index, barometer van de Westduitse aandelen op de beurs van Frankfurt, is gisteren 35,40 punten (1,9 procent) gestegen en sloot op 1.915,30. De rente daalde licht van 8,86 tot 8,83 procent, de D-mark was vast. De koers van de D-mark hield gisteren goed stand toen bleek dat het nogal meeviel met de extra D-marken die in omloop kwamen. Overigens zegt een aantal geldhandelaren dat pas na de zomer duidelijk zal worden of de Duits/Duitse monetaire unie echt een succes is.