Ook op de rest van de dag is gisteren de ...

Ook op de rest van de dag is gisteren de gevreesde 'Kaufrausch' in Oost-Duitsland uitgebleven. De meeste consumenten keken, vergeleken en hielden de hand op de knip. Tenslotte ging het om hun spaargeld dat ze vanaf zondag in D-marken konden wisselen, niet om hun loon dat pas eind deze maand wordt uitbetaald. Weken lang waren de Oostduitse winkels van Westerse produkten voorzien die met vrachtwagens met Westduitse kentekens massaal waren aangevoerd. Zondag vormden zich voor veel etalages groepjes nieuwsgierigen die het assortiment bespraken en gisteren en vandaag kon het gebodene van dichtbij worden bekeken, betast en beoordeeld. Het pakket is helemaal toegesneden op het inkomensnivau van de Oostduitsers. Tussen de Westerse produkten lagen ook nog Oostduitse produkten die winkeliers tegen lage prijzen probeerden kwijt te raken, zoals klokken en chocola uit Thuringen, wasmiddelen uit Leuna, porselein uit Kahla. (Foto Reuter)