Onzekerheid heerst in Nijmeegse chipfabriek

NIJMEGEN, 3 juli Een bedrijf heeft in ieder geval garen gesponnen bij de slechte bedrijfsresultaten van Philips: PTT Telecom. De speciale telefonische nieuwslijn die Philips voor de eigen werknemers onderhoudt was gisteren overbezet. 'Ik heb de hele dag geprobeerd die nieuwslijn te bellen', zegt een Nijmeegse Philips-medewerker, 'maar hij was steeds bezet.' Dientengevolge wist de man, die bij Philips Components werkt een van de divisies waar volgens topman Timmer grote klappen zullen vallen, gistermiddag nog niet wat zijn eigen baas heeft verteld. Zoals de meeste van zijn collega's die de poort uitgaan vertellen thuis eerst eens even de krant te zullen raadplegen. 'Ik weet van niets. We hebben alleen maar geruchten gehoord.' Bij hen die 'meer' hebben gehoord heerst verbazing over de grote aantallen banen die volgens Timmer zullen vervallen. Een enkeling wil er zelfs helemaal niet aan, zoals de vrouw die vertelt: 'Ik werk al twintig jaar bij dit bedrijf. Er gebeurt niets, er verandert heus niks. Dit zeggen ze wel vaker'. Op sommige afdelingen van de Nijmeegse vestiging blijken echter zelfs al doorberekeningen gemaakt te zijn. Van de tienduizend ontslagen zouden er in Nijmegen achthonderd vallen, weet iemand. Zeshonderd, zegt een ander. Men gist en is voornamelijk onzeker.

Hun namen willen de Philips-werknemers niet noemen. Ze hebben kennelijk het idee op hun hoede te moeten zijn. 'Ik ben verrast', zegt de 50-jarige man, die 'even maar' zijn mening kwijt wil. 'Er gingen al wat geruchten, maar dat er van deze aantallen sprake zou zijn, nee! Maar ik moet nu opschieten. Ik ben vakbondslid, ik word al te veel in de gaten gehouden.' 'Verslagenheid' is een groot woord, vertelt een ander, gevraagd naar de stemming in het bedrijf. 'Veel mensen denken dat de soep niet zo heet gegeten zal worden, als hij wordt opgediend. Je hebt in deze branche om de acht jaar een dip, dat hoort erbij.'

Er is niet eens minder werk te doen in de fabriek, constateert hij wat verward tevreden, het moet haast wel meevallen. 'En er gaan waarschijnlijk ook wel mensen vanzelf weg, als ze horen dat het slechter gaat. Dan lost het zichzelf misschien wel op.'

'Ik denk dat er veel ontslagen gaan vallen', zegt een al wat oudere Marokkaan angstig, maar hij wil verder geen woord meer kwijt. Een 23-jarige collega, die net anderhalf jaar bij de multinational werkt, voorziet een democratische oplossing. 'Van elke afdeling een paar mensen weg', stelt hij, 'daar zal het wel op uitdraaien.' Drie jonge mannen uit de buitendienst, die zich bezighouden met het vervoer van chemicalien, weten echter zeker dat geen van hen de straat op geschopt zal worden. 'Ze kunnen ons niet missen. Wie moet die rotzooi dan vervoeren?' Een 23-jarige vrouw die op de administratie werkt zegt alleen maar in angst te kunnen afwachten of zij zal moeten afvloeien. 'Maar we wachten al zo lang. Het zat er toch een beetje in.'

Over 'verantwoordelijkheid' wil haar 47-jarige collega uit het magazijn het graag even hebben. 'Wij, de mensen uit de fabriek, hoeven ons, vind ik, niks te verwijten. Daar heeft het niet aan gelegen. Het is het management dat heeft gefaald. Daar zouden ze die twee miljard eens op terug moeten bezuinigen. Nee, niet het midden-kader, maar die hoge jongens. Dat zijn de grootste deugnieten.'

'Tja, twee miljard verlies', merkt in haast een ander op, 'dan kunnen ontslagen niet uitblijven. Twee miljard, da's droevig.'