Noorse regering gelast 4000 oliestakers werk te hervatten

OSLO, 3 juli De centrum-rechtse regering van Noorwegen heeft 4.000 stakende werknemers van de booreilanden op de Noordzee bevolen een einde te maken aan hun staking en weer aan het werk te gaan omdat de economie ontoelaatbare schade wordt toegebracht.

Dit heeft de Noorse minister voor arbeidszaken, Jakobsen, gisteren meegedeeld na een spoedbijeenkomst van het Noorse kabinet.

De staking is pas twee dagen oud nadat zaterdagavond de onderhandelingen over loonsverhoging en betere secundaire arbeidsvoorwaarden waren vastgelopen. De werknemers vragen 4,25 procent meer loon, de werkgevers bieden vier procent, zoals dit voorjaar voor het hele land was afgesproken. Alhoewel slechts 4.000 van de 10.000 werknemers het werk hebben neergelegd, betekende dit wel een geleidelijke stopzetting van de totale olie- en gasproduktie.

Een vloot helikopters bracht direct na het uitroepen van de staking zondag al ongeveer 1.000 werknemers van de booreilanden naar het vasteland. De overgebleven werknemers begonnen toen de olieputten af te sluiten in afwachting van hun vervoer.

Als gevolg van de interventie van de Noorse overheid daalde de olieprijs met bijna 50 dollarcent tot 16,30 dollar per vat van 159 liter nadat de prijs direct na het uitroepen van de staking fors was gestegen. Noorwegen produceert 1,7 miljoen vaten van 159 liter (tweede olieproducent van West-Europa, Na groot-Brittannie) en twee kubieke meter aardgas per dag (op twee na grootste gasproducent van West-Europa, na Nederland en Groot-Brittannie). Deze produktie betekent voor Noorwegen dagelijkse inkomsten van ongeveer 30 miljoen dollar, ongeveer eenderde van de totale exportinkomsten per dag. Door de staking zou de dagproduktie op ongeveer 22.000 vaten komen te liggen. Daardoor zou zonder enige twijfel al op korte termijn vitale delen van de Noorse maatschappij in de problemen komen, aldus Jakobsen.

De laatste staking in de Noorse olie-industrie op de Noordzee was in 1986 en duurde 19 dagen. Ook toen gelastte de Noorse regering de stakers weer aan het werk te gaan. De afgelopen tien jaar heeft de regering in totaal vijf keer een staking in de olie- en gasproduktie op deze manier beeindigd.

Een Noorse staker zei dat 'we het deze keer niet accepteren', doelend op het ingrijpen van de Noorse regering. De Noorse oliewerknemers verdienen (omgerekend) zo'n 90.000 gulden per jaar. (Reuter)