'Napels wordt het hele jaar vernederd'

NAPELS, 3 juli Op een sluwe manier heeft de Argentijn Diego Armando Maradona de afgelopen dagen een poging ondernomen de Napolitaanse tifosi voor de wedstrijd van vanavond tegen Italie op zijn hand te krijgen. In het kader van de psychologische oorlogsvoering rakelde de sterspeler van AS Napoli de historisch gegroeide tegenstellingen tussen het rijke noorden en het arme zuiden weer eens op. Natuurlijk met de bedoeling een wig te drijven tussen de aanhang van het Italiaanse elftal. 'Napels is nu de mooiste stad van de wereld, maar de Napolitanen vergeten kennelijk dat zij het hele jaar allerlei vernederingen moeten ondergaan', herinnert Maradona. 'In het noorden worden de zuiderlingen uitgemaakt voor terroni (boeren) die van de grond moeten eten.

Italie vraagt Napels steun, maar alleen voor deze wedstrijd zal de stad worden geaccepteerd door de rest van het land. Dat is toch een belediging voor de Napolitanen? Ze worden het hele jaar in hun gezicht geslagen en nu schijnheilig over hun bol geaaid.' Maradona speelt in op een rivaliteit die is ontstaan na de eenwording van Italie in 1870. In het noorden, in de driehoek Milaan-Turijn-Genua, kwam de industralisatie van de grond, terwijl de grote investeerders het zuiden alleen benutten om goedkope arbeidskrachten te recruteren. Pas in de laatste twintig jaar zijn grote concerns als Fiat en Pirelli bereid ook vestigingen te bouwen in het onderste gedeelte van de laars. Het contrast tussen noord en zuid laat zich echter moeizaam wegnemen. Te meer daar ook emotionele motieven Maradona spreekt zelfs van racisme - een rol spelen.

Tegenstellingen

De tegenstellingen hebben zich diep geworteld in het voetbal. Het was dan ook meer dan een sportieve triomf toen Maradona Napels in 1987 en dit jaar de scudetto (landstitel) aanbood. Crescenzo Chiummariello, de voorzitter van de Napolitaanse supportersclub, noemde het de wraak van Napels tegen alle steden in Italie. Maar sinds die tijd wordt de baldribbelaar overal waar hij komt in het noorden onthaald met een fluitconcert. Kort voordat AS Napoli drie jaar geleden kampioen werd, hing er in het San Siro-stadion van Milaan een spandoek met de tekst: 'Vesuvius, ik zou er nog eens over denken'. In Napels wordt Maradona nog wel op handen gedragen. Toch ziet het er naar uit dat de Napolitaanse tifosi vanavond hun afgod een paar uur zullen verloochenen. Het lijdt geen twijfel dat Napels zich vanavond voor het halve finaleduel met Argentinie massaal achter de squadra Azzurri schaart. De aanvoerder van de Zuidamerikanen, gewoonlijk de leider van de plaatselijke kampioen AS Napoli, zal slechts een schamel applausje oogsten.

Diego Maradona kan het zich niet voorstellen. 'Napels houdt van me', weet de wereldster. 'Na zoveel jaren van rascisme kan ik me niet voorstellen dat de zeventigduizend in het stadion mij laten vallen. Als Italie kampioen wordt, krijgt Napels de wereldbeker nooit te zien. Die zal overal te bezichtigen zijn, maar niet in deze stad.' Burgemeester Pietro Lezzi vindt dat Maradona overdrijft. 'Napels is niet het speelgoed van Maradona. Ik vind Diego een fantastische kampioen, maar ik kan merken dat hij zich niet vaak tussen het volk begeeft. Maradona is nauwelijks op de hoogte van de moeilijkheden waarmee Napels te kampen heeft.'

Fernando de Napoli van het Italiaanse nationale team voegt er bovendien aan toe dat de Napolitanen de oproep van Maradona zullen negeren. 'Laten we de uitspraken van Maradona maar vergeten. Ik ben in Napels opgegroeid, ik weet hoe het publiek zich zal gedragen. Er zal misschien een enkel spandoek zijn voor Maradona, maar voor mij hangt er een veel groter.' Salvatore 'Toto' Schillaci, de enige speler voor wie Maradona zegt bang te zijn, beweert zelfs dat de regionale twisten in Italie tot het verleden behoren. 'Met mijn doelpunten heb ik Italie verenigd.'

Sleeptouw

In sportief opzicht zal Maradona vanavond moeten tonen dat hij nog steeds de geniale voetballer is die in zijn eentje een elftal op sleeptouw kan nemen. Zonder de aanwezigheid van de balvirtuoos zou Italie-Argentinie op voorhand een ongelijke strijd zijn. Maar het duel tussen de Argentijnen en Brazilianen heeft aangetoond dat het niveau van dit WK zo armzalig is dat een briljante speler een wedstrijd kan beslissen. Het is evenwel de vraag of Maradona nog kan vlammen. Hij kampt met een lastige enkelblessure na een forse tackle van de Roemeen Rotariu. Verder raakte hij het afgelopen seizoen pas laat van zijn rugklachten af. Daartoe wordt Maradona in de zomer regelmatig ingespoten met cortisonen. Het heeft als bijverschijnsel dat het mollige beertje, zoals hij vaak wordt genoemd, er een flink aantal kilo's bijkrijgt. Het vergt een hoop arbeid en tijd om dat gewicht er weer af te trainen. Dat lukte het afgelopen seizoen pas in maart.

Maradona is echter optimistisch gestemd. 'Na de nederlaag tegen Kameroen zijn we sterk teruggekomen. Dat was niet gemakkelijk. Italie schijnt al zeker te zijn van de wereldtitel. Met behulp van het Napolitaanse publiek kan ik daar misschien een stokje voor steken.'

    • Erik Oudshoorn