Mysterieuze kringen toch natuurlijk verschijnsel

Elk voorjaar verschijnen er geheimzinninge cirkels in tarwe- en koolzaadvelden in Zuid-Engeland. De meeste hebben een doorsnede van achttien tot twintig meter, waarbij het gewas telkens rechtsdraaiend tegen de grond is gedrukt. Sommige cirkels hebben een buitenring en andere komen in formaties voor. Ze worden ook gezien in Frankrijk, de Sovjet-Unie en Australie. Een bevredigende verklaring voor het ontstaan van die kringen is nooit gevonden. Het spreekt voor zich dat in dat geval onmiddellijk gedacht wordt aan tekens van buitenaardse wezens.

Terence Meaden, die jarenlang als fysicus verbonden is geweest aan de Dalhousie Universiteit in het Canadese Halifax, vermoedt dat de kringen ontstaan door kleine wervelwinden in heuvelachtig gebied. De Canadees, die als oprichter van CERES (Circles Effect Research Group) de mysterieuze cirkels al jarenlang bestudeert, schrijft dat in zijn boek 'Circles From The Sky', dat deze maand bij de Britse uitgeverij Artetech verschijnt (New Scientist, 23 juni). Meaden, die zich baseert op onderzoek van een tweetal theoretische meteorologen in de Verenigde Staten en Tokio, denkt dat de wervelwinden ontstaan door uitwisseling van warme en koude lucht bij temperatuursinversies of bij het passeren van fronten. In de slurf van deze dwarrelwinden zou een horizontale ringvormige uitstulping ontstaan die tegen de grond slaat. Dergelijke uitstulpingen worden ook wel waargenomen in tornado's en waterhozen en bij laboratoriumexperimenten met rook. Door het rondwentelen van de lucht kan volgens Meaden tevens een elektrisch spanningsveld ontstaan. Hierdoor worden in de buurt van de cirkels regelmatig lichteffecten, zoemende geluiden en andere vreemde verschijnselen waargenomen. (Jan Libbenga)