Michelin geeft zijn arbeiders in Italie eenpresentiepremie

ROME, 3 juli Het Franse bandenconcern Michelin zal zijn ongeveer achtduizend werknemers in Italie een presentiepremie van drieduizend lire, ongeveer 4,65 gulden, per dag betalen als ze op hun werk verschijnen. Het is voor het eerst dat een groep van een dergelijke omvang officieel zo'n presentiepremie uitkeert. Een akkoord hierover is gisteren ondertekend in Turijn, het centrum van de activiteiten van Michelin in Italie. Piercarlo Bubbio, secretaris van de werkgeversorganisatie Unione Industriale in Turijn, die Michelin bij de onderhandelingen heeft bijgestaan, sprak vanmorgen in een telefonisch interview van 'een innovatieve premie' die erop is gericht de produktiviteit te verhogen. Bubbio zei dat Michelin niet meer problemen had met absenteisme dan andere bedrijven, maar dat deze premie naar verwachting de arbeidsproduktiviteit ten goede zal komen. In Zuid-Italie moeten ondernemingen af en toe onderhands presentiegeld betalen om de werknemers op het werk te krijgen. De presentiepremie van Michelin heeft meer het karakter van een loonsverhoging die duidelijk gebonden is aan de produktiviteit. Daarnaast krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van een miljoen lire (ongeveer 1550 gulden).