Magiorama: zeepbel en leugendetector

GRONINGEN, 3 juli Een mini-hovercraft waarmee je als een soort surfplank over de vloer beweegt, een trillende snaar van twintig meter, zeepbellen met een inhoud van 50 liter. Het zijn slechts enkele van de honderden bezienswaardigheden op 'Magiorama '90', een op de jeugd gerichte tentoonstelling over techniek en moderne natuurwetenschappen die tot en met zondag te zien is in de Martinihal te Groningen.

Het evenement, gesponsord door het bedrijfsleven, de gemeente en de Rijksuniversiteit Groningen, toont vrijwel uitsluitend 'hands-on' modellen en proefjes. Zo kan de bezoeker door een druk op een knop de effecten van elektromagnetische inductie waarnemen, plaatsnemen aan een leugendetector of met blokken een (wiskundig) magisch vierkant samenstellen. De opstellingen, verspreid over de Martinihal, zijn gewijd aan wis-, natuur- en sterrenkunde, computers, biofysica, chemie, biologie, geneeskunde en computers. De laatste zijn ondergebracht in het 'Compurama', een half verduisterde ruimte waar men kennis kan maken met programma's voor onder meer fractalen, muzieknotatie, videokunst en grafisch ontwerpen. Een 'beeld-jockey' projecteert op elk moment het fraaiste schermbeeld op een groot televisiescherm. Voor de allerkleinsten is een 'Ontdekhoek' ingericht waar ze kunnen spelen met onder meer elektriciteit (12 volt), steentjes en specie, water en zandzakjes.

De proeven en modellen op de expositie zijn verzorgd door vakgroepen van de Rijksuniversiteit en andere onderwijsinstellingen uit de noordelijke provincies, alsmede door technisch en wetenschappelijk-toegepaste bedrijven. Veertig studenten zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven en in een belendende gehoorzaal is een uitgebreid lezingenprogramma over tal van wetenschappelijke onderwerpen.

Magiorama '90 is een idee van de Groningse (emeritus-)hoogleraren dr. H. de Waard (fysica) en prof. J. Kommandeur (fysische chemie), die een groot deel van de tijd persoonlijk aaanwezig zijn om een oogje in het zeil houden in verband met mogelijke reparaties. Kommandeur: 'Van vandalisme hebben we hier gelukkig totaal geen last, maar er gaat natuuurlijk wel eens iets kapot. Mijn collega De Waard heeft de verantwoordelijkheid voor een aantal proeven met elektriciteit en hij is meteen met zijn schroevendraaier ter plaatse als iets het begeeft.' Bij voldoende succes overwegen de twee initiatiefnemers om de Magiorama te laten uitgroeien tot een tweejaarlijks evenemenent. De expositie duurt tot en met zondag.