Iran sluit snel topoverleg met Irak uit

GENEVE, 3 juli Iran heeft gisteren een topconferentie met Irak in de nabije toekomst uitgesloten, hoewel er tekenen zijn van een verbetering van de sfeer. 'Het is te snel', zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, gisteren in Geneve op vragen van verslaggevers. Velayati had net een uur gesproken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Peres de Cuellar, die gisteren zijn inspanningen voor een duurzame vrede tussen Iran en Irak hervatte. Perez de Cuellar praat vandaag met de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz. Sinds Iran en Irak in augustus 1988 een staakt-het-vuren overeenkwamen in hun oorlog, hebben vredesbesprekingen onder auspicien van de VN niets opgeleverd. Eind april echter stuurde de Iraakse president Saddam Hussein zijn Iraanse ambtgenoot Rafsanjani een brief waarin hij een topconferentie voorstelde om de zaken te regelen en, volgens sommige bronnen, geneigdheid kenbaar maakte tot compromissen over tot dusverre on-onderhandelbare zaken als de soevereiniteit over de grensrivier de Shatt al-Arab. Rafsanjani accepteerde het idee van een top vervolgens, maar voegde daaran toe dat alle strijdpunten tussen de twee landen eerst op voorbereidende besprekingen moesten worden geregeld.

Perez de Cuellar zei gisteren dat de 'sfeer veel beter is'.

Hij hoopte daarvan te profiteren door, nog vandaag, een directe ontmoeting te organiseren tussen de twee ministers, die tot dusverre alleen met de VN als tussenpersoon met elkaar hebben gecommuniceerd. (Reuter, AFP)