Hoe Imelda Marcos haar verjaardag vierde

NEW YORK/MANILA, 3 juli Imelda Marcos, de vroegere 'first lady' van de Filippijnen, plengde tranen van vreugde nadat een Amerikaanse jury haar gisteren, op haar 61-ste verjaardag, had vrijgesproken van oplichting, verduistering, fraude en het misleiden van de justitie. Ze stortte zich in de armen van haar verdediger, de 'cowboy-advocaat' Gerald Spence, die Imelda voor de rechtbank had betiteld als 'een fragiele vrouw wiens enige misdaad was dat ze 35 jaar lang haar man liefhad'.

Haar Saoedische vriend Adna Khashoggi, hoorde eveneens het 'onschuldig' over zich uitspreken en zei als goed moslim: 'Ik ga naar Mekka.'

Mevrouw Marcos was er door de openbare aanklager van beschuldigd tijdens het bewind van haar echtgenoot, de vorig jaar overleden ex-president van de Filippijnen, Ferdinand Marcos, 222 miljoen dollar uit de staatskas te hebben geroofd, die werden besteed aan onroerend goed, juwelen en kunst. Khashoggi, een wapenhandelaar, zou haar bij het besteden van het geld en het achterhouden van informatie hebben geholpen. Ferdinand Marcos, in 1986 na een volksopstand verdreven, werd in 1988 al aangeklaagd, maar was toen al te ziek om voor de rechtbank te verschijnen. Na zijn dood spitste het proces zich toe op Imelda Marcos.

De jury van de Amerikaanse Federale rechtbank de twaalf leden waren geselecteerd op voorwaarde dat ze nog nooit van Marcos hadden gehoord hoorde 95 getuigen en kwam op grond daarvan na drie maanden tot de conclusie dat het proces, in de woorden van jurylid Thomas O'Rourke 'volledig maf' was. 'Er was totaal geen bewijs, niets heeft ook maar een van ons kunnen overtuigen', aldus een ander jurylid. 'Dit is het beste verjaardagscadeau dat ik ooit heb gekregen. Ik heb grote bewondering voor het rechtssysteem hier dat de ziel van het Amerikaanse volk symboliseert', aldus mevrouw Marcos, 'God zegene Amerika.'

Adnan Khashoggi richtte afgelopen nacht een groot luxueus feest aan, waarin Imelda Marcos centraal stond. Kosten moch moeite werden gespaard om de overwinning te vieren. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft vandaag teleurgesteld gereageerd op de vrijspraak in het proces en gezegd dat mevrouw Marcos onveranderd persona non grata is in eigen land. De uitspraak van de Amerikaanse jury sluit de mogelijkheid Imelda Marcos uit te wijzen en voor een Filippijnse rechtbank te brengen uit. Daarmee lijkt ook de kans verkeken dat Manila een deel van het geld, dat door het echtpaar Marcos in de loop der jaren naar het buitenland zou zijn gebracht, terugkrijgt. (AP, Reuter, UPI)