Fed akkoord met vergroting van belang Amro in bank VS

ROTTERDAM, 3 juli De Amro Bank krijgt toestemming van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, om een meerderheidsbelang te nemen in de al jaren verliesgevende European American Bancorporation (EAB). De Amro neemt daartoe de deelnemingen van elk 23,15 procent van de Belgische Generale Bank en van de Deutsche Bank over. De Fed beoordeelt alle buitenlandse deelnemingen in Amerikaanse banken, groter dan vijf procent.

Met de transacties, die in augustus hun beslag krijgen, neemt het belang van de Amro in de EAB toe van twintig tot ruim 66 procent. De andere aandeelhouders zijn Societe Generale uit Frankrijk (23,15 procent) en Creditanstalt uit Oostenrijk (10,52 procent). De EAB heeft in de jaren zeventig en tachtig een aanzienlijke portefeuille met 'slechte' leningen aan Derde-wereldlanden opgebouwd. De houdstermaatschappij Bancorp heeft nog 740 miljoen gulden aan Derde-wereldleningen uitstaan. De Amro hoopt met de 'gezonde' dochterbank op Long Island, een van de rijkste streken in de Verenigde Staten, eventuele verliezen op Derde-wereldleningen te compenseren. Voorlopig denkt de Amro er niet aan de EAB door te verkopen, aldus een woordvoerder. 'Eerst moet vaststaan hoe winstgevend de EAB is.' De ABN, waarmee de Amro op 26 maart aankondigde te willen fuseren, is van tevoren op de hoogte gebracht van de uitbreiding van de Amro, maar heeft er volgens een woordvoerder van de Amro geen stem in gehad.

De Amerikaanse bankwetten staan op dit moment niet toe dat een bank in meer dan een staat opereert, maar individuele staten kunnen daar bij wet een uitzondering op maken. De bankautoriteiten in de staat New York gaven op 7 juni toestemming voor een eventuele fusie van de EAB met de LaSalle National Corporation in Chicago, eigendom van de ABN. Eerder gingen de bankautoriteiten in Illinois al akkoord.