Europese bonden: geen gedwongen ontslagen

BRUSSEL, 3 juli Bij de gisteren door Philips bekendgemaakte reorganisatie mogen geen gedwongen ontslagen vallen. Dat zijn vakbonden uit negen Europese landen vanochtend in Brussel overeengekomen. Zo er formatieplaatsen moeten verdwijnen, moet dat op een sociaal verantwoorde manier gebeuren. De bonden kwamen inderhaast bijeen na de mededeling gisteren van president Timmer van Philips dat bij de onderneming 10.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Deze ontslagen zouden, aldus Timmer, voornamelijk in Europa vallen. Op de vergadering in Brussel is door de vakbonden een eerste inventarisatie gemaakt van de vestigingen waar mogelijk ontslagen zullen vallen. Voor Nederland noemde bondsbestuurder H. Bijvank in totaal zeven Nederlandse vestigingen die in aanmerking komen voor eventuele ontslagen. Het betreft in alle gevallen componenten- en computerfabrieken met in totaal 8400 werknemers. Het gaat om de vestigingen in Stadskanaal (1000), Zwolle (500), Uden (130), Roermond (940), Sittard (1600), Nijmegen (3900) en Waalre (350). De Europese bonden bekijken verder hoe 'internationaal een vuist kan worden gemaakt in het belang van de werknemers van Philips'.