Europese bonden eensgezind tegen ontslagen Philips

ROTTERDAM, 3 juli - Vakbonden uit negen Europese landen hebben vanochtend tijdens een spoedvergadering gesteld dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen bij de reorganisatie die Philips gisteren aankondigde.

Beleggingsanalisten menen dat de sanering veel minder ingrijpend is dan algemeen wordt aangenomen en dat de 10.000 arbeidsplaatsen die het concern wil schrappen lang niet voldoende zijn. Deskundigen van de Londense bank County Nat West Securities geloven dat Philips niet 10.000, maar 40.000 tot 60.000 arbeidsplaatsen moet schrappen wil het concern internationaal kunnen concurreren, gelet althans op de gemiddelde toegevoegde waarde per werknemer. De Industriebond FNV verwacht dat de directie zeven Nederlandse vestigingen zal aanwijzen waar ontslagen zullen vallen. Het gaat om de vestigingen in Stadskanaal (1000 werknemers), Zwolle (500), Uden (130), Roermond (940), Sittard (1600), Nijmegen (3900) en Waalre (350). Op de Amsterdamse beurs zette het herstel van Philis vanochtend door. Nadat het aandeel gisteren in de eerste uren zakte tot 30,40 gulden (het laagste niveau van dit jaar), klom de koers in de avondhandel, mede in reactie op Wall Street, tot 30,80 gulden om vandaag rondom het middaguur verder te stijgen tot 31,50 gulden, nog 1,60 gulden onder de slotkoers van vorige week.

In New York daalde het aandeel Philips gisteren slechts 88 dollarcent tot 16,88 dollar, een teken dat de maatregelen die werden aangekondigd niet als een volledige verrassing kwamen. Minister Andriessen (economische zaken) zal op korte termijn met Philips-president Timmer praten naar aanleiding van de voorgenomen saneringen bij het concern. De bewindsman hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de richting die Philips wil inslaan. Economische Zaken is vooral geinteresseerd in de toekomst van Philips' technologie-projecten waaraan de overheid vele tientallen miljoenen steun geeft.