Eenheid bereikt over terminologie bij slecht weer

DEN HAAG, 3 juli De verschillende meteorologische diensten in Nederland zullen voor gevaarlijk weer storm, gladheid, mist en sneeuwval voortaan dezelfde termen hanteren. Het ministerie van verkeer en waterstaat heeft daartoe in overleg met het KNMI en de landelijke weervoorlichters de criteria opgesteld.

Aanleiding was de verwarring bij het publiek tijdens de zware stormen begin dit jaar. De weervoorlichters gebruikten toen verschillende uitdrukkingen voor hetzelfde weerbeeld. Op verzoek van het KNMI kwamen in februari de weermannen bijelkaar om zich te beraden over de meteorologische termen.

De weermannen maken volgens de nieuwe terminologie melding van 'zeer zware storm' bij windkracht 11 volgens de Beaufortschaal. Windkracht 12 heet nu een orkaan. Voor ijzel wordt gewaarschuwd bij onderkoelde regen op grote schaal bij een temperatuur van twee graden onder nul of lager. 'Zware sneeuwval' wordt gebruikt als binnen een uur tijd vijf centimeter sneeuw valt bij weinig wind en een temperatuur van twee graden of lager. 'Sneeuwjacht' is voortaan de omschrijving voor ten minste twee centimeter sneeuw per uur bij harde wind (windkracht 7 of hoger) en eveneens een temperatuur van twee graden of lager. Voor zeer dichte mist wordt gewaarschuwd als op het zich op uitgebreide schaal (bijvoorbeeld een provincie) minder is dan vijftig meter.