Consulaten Belgie in Zaire gesloten

KINSHASA, 3 juli De Zairese regering heeft besloten om zes van de zeven Belgische consulaten in Zaire te sluiten. Deze stap maakt deel uit van de strafmaatregelen die de Zairese president Mobutu in juni tegen Belgie heeft afgekondigd. Dit werd gisteren uit Belgische diplomatieke bronnen in de Zairese hoofdstad Kinshasa vernomen. De maatregelen van Mobutu zijn een antwoord op eerdere sancties van Belgie tegen Zaire. Zaire had het verzoek van Belgie een internationaal onderzoek in te stellen naar de bloedige onderdrukking van een opstand aan de universiteit van Lubumbashi in mei geweigerd. Tijdens de opstand zouden volgens Zairese bronnen een dode en dertien gewonden gevallen zijn. De Belgische pers en de mensenrechtorganisatie Amnesty International meldden echter meer doden. (AFP, Reuter)