Celstraffen tot drie jaar in zaak-Kemp

DEN HAAG, 3 juli De rechtbank in Den Haag heeft vanmorgen de 40-jarige A. J. van O. uit Rotterdam veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Als bedrijfsleider van een reeks bv's van afvaltransporteur Simon Kemp wordt Van O. verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal ernstige milieudelicten. Tegen hem was drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geeist. Een vertegenwoordiger van Kemp, de 38-jarige B. S. uit Ridderkerk, is tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen hem was twee jaar geeist. De rechtbank achtte bewezen dat S. onder valse voorwendsels opdrachten had binnengehaald die onder meer hebben geleid tot illegale stortingen in Belgie.

Uit onderzoek door een speciaal team van de rijkspolitie, belastingrechercheurs en medewerkers van het ministerie van VROM is gebleken dat Van O. halverwege de jaren tachtig als bedrijfsleider betrokken was bij clandestiene stortingen in het Belgische Mellery (Wallonie). Sinds 1983 geldt in Belgie een verbod op het dumpen van buitenlands chemisch afval.

De rechtbank veroordeelde tevens een 62-jarige medewerker van het Academisch Ziekenhuis Leiden tot negen maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij maakte bonnen op voor afvalvaten die nooit aan het ziekenhuis werden geleverd. Een 51-jarige inwoners uit Hazerswoude die dit alles organiseerde werd veroordeeld tot zes maanden gevangenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moeten zij het financiele voordeel dat zij genoten, bijna 10.000 gulden, terugbetalen. Twee medewerkers van de stortplaats De Meerlanden in Rijsenhout werden veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf en het terugbetalen van vijfduizend gulden ieder.

Op 11 juli doet de rechtbank uitspraak in de civiele procedure tegen Kemp. De staat vordert van de transportondernemer 10 miljoen gulden. Deze claim is gebaseerd op de kosten van bodemonderzoek en de geraamde kosten van beheer. Kemp wordt verantwoordelijk gesteld voor het illegaal storten van chemisch afval, eind jaren zeventig, op de vuilstortplaats Coupepolder in Alphen aan den Rijn. Tegen Kemp loopt ook nog een strafrechtelijke procedure.