Andriessen wil meer duidelijkheid van Timmer

DEN HAAG, 3 juli Minister Andriessen van economische zaken heeft 'op korte termijn' een ontmoeting met Philips-president Timmer naar aanleiding van de drastische veranderingen bij het concern. De bewindsman hoopt bij deze gelegenheid meer duidelijkheid te krijgen over de richting die Philips wil inslaan.

Economische Zaken is vooral geinteresseerd in de toekomst van technologische projecten waaraan de overheid steun geeft. Volgens een woordvoerder van EZ heeft het gesprek ook het karakter van een kennismaking met de nieuwe Philips-topman. 'Zo'n ontmoeting is heel gebruikelijk', aldus de zegman.

Philips is met het Franse SGS-Thomson en het Westduitse Siemens betrokken bij het internationale research-project Jessi voor electronische componenten (chips). Voor de eerste Jessi-fase heeft Andriessen 40 miljoen gulden uitgetrokken. Philips doet voorts in het kader van Eureka het Europese programma voor nieuwe technologie mee aan de ontwikkeling van High Definition TV, televisie met een vier maal scherper beeld dan de huidige generatie toestellen. Bij dit project is ook Thomson betrokken.

Andriessen zal aan Philips vragen of het concern deze projecten zal voortzetten. De overheid verleent financiele steun aan de ontwikkeling van nieuwe technologie door Philips, mede met het oog op spin-off effecten voor andere Nederlandse bedrijven.

De woordvoerder van EZ zei vanmorgen niet te verwachten dat de minister nog deze week de Tweede Kamer zal informeren over de gang van zaken bij Philips. 'Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van de helderheid, die Philips verschaft'.

De Kamer gaat donderdag met zomerreces. De vaste commissie voor Economische Zaken heeft in september een ontmoeting met de Philips-top.