Stormachtige wind helpt skiffeur Hajek op Bosbaan

AMSTERDAM, 2 juli Een regiment kleine zeekadetten hield met de voeten een rode loper in bedwang voor de Oostduitser Andreas Hajek. De skiffeur won gisteren op de stormachtige Bosbaan de Holland Beker. In zijn spoor wandelde een zuinig kijkende Yoeri Yaanson over het tapijt. Op het water kwam de favoriete Sovjet-roeier niet verder dan een bronzen medaille. Yaanson is doof, maar ook hij kon vermoeden dat de op trompet gespeelde erehymne een valse noot bevatte.

Direct na de finish hief Hajek de handen al dankend ten hemel. Een internationaal baanrecord van wereldklasse voerde hem naar de zilveren, meer dan een eeuw oude Cup. Na afloop van de race erkende hij daarbij flink te zijn geholpen door de ziedende wind in de rug. Deze bleek op hetzelfde moment de beul voor de toppers Vaclav Chalupa uit Tsjechoslowakije en Yaanson. Zij wonnen op de wereldkampioenschappen van vorig jaar nog zilver en brons in de skiff, maar moesten nu golven Bosbaanwater slikken. 'De handicap van de Bosbaan', noemde wedstrijdorganisator George Brusse het schrijnend baanvoordeel na afloop.

Andreas Hajek zetelde een jaar geleden in de matig presterende DDR-dubbelvier. Hij leerde het roeien nog met hamer en passer, de symbolen uit de Oostduitse driekleur. De socialistische staat leerde de blonde atleet op de sportschool zowel het roeien als zijn vak. De monteur van landbouwapparaten is nu de snelste Oostduitse roeier na Thomas Lange, de Olympische en wereldkampioen in de skiff. Hajek bijt al twee jaar zijn tanden stuk op Lange en moet dan genoegen nemen met een plaats in een ploeg. Dit jaar kan dat anders zijn, volgens Hajek. Hij twijfelt ernstig aan de fysieke conditie van Lange, die zich volgens de officiele lezing in woonplaats Halle nog aan studie en gezin wijdt. Lange's terugkeer in het internationale roeien staat gepland op de Zwitserse Rotsee-regatta over twee weken. 'Dat zal niet makkelijk voor hem zijn en dat komt mij zeer goed uit', is het commentaar van de ambitieuze Hajek.

Grote kampioenen

De verschoten rood-wit-blauwe sjerp die bij de Holland Beker hoort, werd meestal rond grote kampioenen als de Fin en drievoudig Olympisch kampioen Pertti Karpinnen gehangen. Een snoepreisje naar Holland en een bijna gegarandeerde zege was de winst voor de roeier. De organisatie kon weer een klinkende naam op de lijst van winnaars noteren. Dit jaar blies zij de oude bokaal nieuw leven in. De Holland Beker werd in de World Cup-serie van de Wereldroeibond gemanoeuvreerd, een reeks wedstrijden om punten. Vijf werdstrijden lang betwistten de WK-finalisten in de skiff elkaar een hoofdprijs van 7500 Zwitserse franken.

Met volledige onkostenergoeding startten de beste mannen en vrouwen al in de Verenigde Staten, West-Duitsland en Noorwegen. Na Nederland komt Zwitserland met de Rotsee-regatta aan de beurt. De Amsterdamse begroting moest worden opgeschroefd tot 80.000 gulden. Voor dat geld verscheen het best mogelijke deelnemersveld van dit moment aan de start. De grote Lange ontbrak, maar de Praagse militair Chalupa en de Estlandse student Yaanson slepen op voorhand de messen. Zij delen de eerste plaats in het World Cup-klassement en de Holland Beker kan beslissend zijn. De wind nekte de zwoegende Chalupa op baan vijf en de stilist Yaanson kon op de gunstiger baan drie evenveel waardevolle punten innen.

De finales bleken van te hoog niveau voor de Nederlandse solisten Henk Jan Zwolle en Harriet van Ettekoven. Zwolle miste de Holland Beker-finale en finishte in de troostronde als tweede achter Jesus Posse Vivas, boekhouder uit Uruguay. Van Ettekoven was gisteren een treurig lot beschoren. Nederlands enige officiele World Cupdeelnemer sneuvelde in de halve finale. Wel roeide zij, opgejaagd door de lichtgewicht skiffeuze Laurien Vermulst, in de troostronde een nieuw internationaal baanrecord. Deze pleister op de wonde werd vijf minuten later ruw verwijderd door de Roemeense vluchtelinge Titie Jordache. Bijna zes seconden sneller nam de voor West-Duitsland uitkomende roeister het record weer over. Van Ettekoven handhaafde haar zesde positie in het World Cup-klassement.

    • Marc van den Eerenbeemt