Rellen bij Flora-opera in Hamburg

HAMBURG, 2 juni Afgelopen weekeinde is het in de Noordduitse stad Hamburg tot een ware veldslag gekomen tussen politie en 'autonomen', bij de premiere van de musical Het spook van de Opera. De grote groep betogers protesteerde tegen het in gebruik nemen van het nieuwe Flora-theater, waar de opera van de Britse componist Andrew Lloyd-Webber werd opgevoerd. Met waterkanonnen probeerde de politie de opstand in bedwang te houden. Achttien mensen werden gearresteerd.

Het Spook-project was van meet af aan omstreden in Hamburg. Aanvankelijk wilde de producent het honderd jaar oude Flora-theater in de wijk Schanzenviertel heropbouwen. Dit stuitte op verzet van de omwonenden, die vreesden dat het project het karakter van de wijk zou verstoren. Daarop werd in korte tijd een geheel nieuw gebouw opgetrokken in de wijk Altona. Hier waren de inwoners vooral bevreesd voor de geluids- en verkeersoverlast die het nieuwe gebouw met zich mee zou brengen. Vrijdagavond gaven zij blijk van hun ongenoegen met fluitconcerten en spandoeken vanuit hun huizen. (DPA)