Rebellen dicht bij hoofdstad van Liberia

MONROVIA, 2 juli Liberiaanse rebellen hebben gisteren nabij de haven van de hoofdstad Monrovia een schip met 15.000 ton graan gekaapt en gedwongen naar de havenstad Buchanan te varen. Buchanan is in handen van de rebellen. In Monrovia dreigt een ernstig voeldseltekort nu de gevechten tussen rebellen en het regeringsleger van president Samuel Doe steeds dichter bij de hoofdstad komen. Volgens vluchtelingen zijn de troepen nog zo'n drieeneenhalve kilometer van Monrovia verwijderd. De stad zit al enkele dagen zonder water en elektriciteit. Medische hulpverleners zeiden dat in Buchanan, de op een na grootste stad van Liberia, oude mensen en kinderen van de honger sterven.

De rebellen eisen het aftreden van president Samuel Doe, die in 1980 door een bloedige staatsgreep aan de macht kwam. Hij wordt beschuldigd van corruptie en onderdrukking van de oppositie. De rebellen onder leiding van Charles Taylor hebben het grootste deel van Liberia in handen.

Taylor heeft laten weten dat hij vrije verkiezingen niet de hoogste prioriteit zal geven wanneer hij aan de macht zou komen. Vorige week werd de rebellenleider beschuldigd van het executeren van een van de oprichters van de rebellenbeweging. Zowel Doe als Taylor worden beschuldigd van het doden van honderden burgers. De economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen heeft zaterdag aangedrongen op het aftreden van Doe en het aanstellen van een interimregering. Volgens diplomaten steunen de Verenigde Staten dit plan. Zij betwijfelen echter of dit van invloed op de beslissing van Doe zal zijn.