Pathe opnieuw in opspraak: Time Warner eist $100 mln

ROTTERDAM, 2 juli Pathe Communications, het amusementsconcern van de omstreden Giancarlo Parretti is opnieuw in opspraak geraakt. Time Warner, het Amerikaanse media- en amusementsconcern, heeft een schadevergoeding van 100 miljoen dollar geeist van Pathe Communications. Time Warner beschuldigt Pathe van contractbreuk.

Time Warner zei dit weekend dat Pathe in het geheim voor 50 miljoen dollar een deel van de distributierechten op films en video's van MGM en United Artists had verkocht nadat deze al contractueel waren toegezegd aan Time Warner. Bij de overnemingspoging van MGM/UA door Pathe had Time Warner Pathe een lening van 650 miljoen dollar toegezegd in ruil voor deze distributierechten.

Volgens de Financial Times van vandaag is Steve Ross, de topman van Time Warner, onder een spervuur van kritiek komen te liggen nadat hij met het concern Pathe van de omstreden Giancarlo Parretti in zee was gegaan. Parretti werd in april in Napels wegens fraude veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Parretti is daartegen in beroep gegaan en ontkent alle beschuldigingen.

Anderhalve week geleden verhoogde Parretti zijn bod op MGM/UA van 1,22 tot 1,31 miljard dollar. Dat maakten beide concerns toen bekend. Een woordvoerder van MGM/UA zei toen dat Time Warner niet langer bij de transactie was betrokken.

Voor zover bekend behoort de Nederlandse tak van Pathe, beter bekend onder de naam Cannon (bioscopen in de Randstad), tot de enige winstgevende onderdelen.