Oostduitsers besteden aarzelend hun D-marken

BERLIJN, 2 juli Oost-Berlijns grootste warenhuis, Kaufhaus am Alex, heeft vandaag wel iets van de Hema. Op de eerste dag van de D-mark in de DDR ligt het prijsniveau wat onder dat in West-Berlijn. De gevreesde kooporgie van met D-marken bewapende Oostduitsers, die voor een Duits-Duitse inflatiegolf zou kunnen zorgen, lijkt uit te blijven. Het is in het warenhuis wel vol, maar er wordt vooral veel gekeken.

Aan de drukte op de verschillende afdelingen laat zich de vraag van DDR-consumenten aflezen: televisietoestellen, cosmetica en schoenen trekken de meeste kijkers. Ze wachten in de rij voor de afdeling geduldig hun beurt af.

Directrice Vera Lehmann heeft haar warenhuis zo goed kunnen inrichten door een samenwerkingscontract met het Westduits distributiebedrijf Kaufhaus AG. Als patriottisch burgeres dit warenhuis was tenslotte vier decennia de vlag op het consumentvriendelijkste land van Oost-Europa heeft ze wel geprobeerd meer DDR-goederen op de schappen te krijgen. 'Maar ze leverden te laat of ze waren te duur', meldt de directrice.

Niet elke winkel in het centrum van Oost-Berlijn is er in geslaagd de ruimte met een aantrekkelijk aanbod te vullen. Het aanbod in de supermarkt van de centrale markthal zal vermoedelijk weinig DDR-burgers ervan afhouden hun boodschappen voortaan maar in West-Berlijn te doen. Slechts de vleesafdeling, met nieuwe, zelfrekenende weegschalen, imponeert. Maar hier is dan ook weer een nieuwe Westduitse toeleverancier aan het werk geweest. In West-Berlijn winkelen is deze maandag eenvoudiger geworden: de S-Bahn-lijnen van Oost en West zijn weer aan elkaar gekoppeld, de stations van de noord-zuid-lijnen van de ondergrondse in het centrum van Oost-Berlijn zijn weer voor het publiek geopend. Veel Oostduitsers lijken inmiddels niet te beseffen dat prijzen in het kapitalisme van tijd tot tijd en van winkel tot winkel verschillen. Een oudere vrouw loopt door de supermarkt om 'de nieuwe prijzen' op te schrijven en die thuis in haar keuken op te hangen.

Voorshands zullen de kosten van levensonderhoud in de DDR gelijk blijven of zelfs iets dalen, is de verwachting van het ministerie van economische zaken. De drastische verhoging van huren, gas, water en licht, die menigeen hard in de portemonnaie zal treffen is, zo meldde gisteren de DDR-televisie, uitgesteld tot 1 januari. Na de verkiezingen dus. Pag.11: Het weekeinde waarin de Ostmark ophield te bestaan

    • Raymond van den Boogaard