Ontwikkelingen in Suriname baren regering zorgen

DEN HAAG, 2 juli Het Surinaamse leger beschikt volgens de Nederlandse regering de facto over een autonome machtspositie, waartegen de Surinaamse regering niet bij machte is op te treden. De regering vindt de recente ontwikkelingen in Suriname dan ook buitengewoon zorgelijk voor het democratiseringsproces en voor de stabiliteit van het land. Deze beoordeling staat in een brief van minister Van den Broek (buitenlandse zaken) die nog voor de komst van junglecommandant Brunswijk naar Nederland (27 juni) aan de Tweede Kamer werd gestuurd. Het vertrouwen dat een vreedzame oplossing mogelijk was, is vooral 'zwaar geschokt' door de gebeurtenissen op 26 maart, toen op instructie van Bouterse Brunswijk gevangen werd genomen en twee lijfwachten van hem werden doodgeschoten. 'Sindsdien is duidelijk geworden dat Bouterse tegen de instructie van zijn opperbevelhebber en de regering in een militaire oplossing van het conflict wenst te forceren', aldus de brief. Brunswijk zal deze week besprekingen voeren op Buitenlandse Zaken.